- Gaustad Asyl trenerte biografien min

Nektet innsyn i sentrale journaler.

OPPRØRT: Biograf Espen Søbye måtte fullføre sin bok om overlege Johan Scharffenberg uten å ha fått innsyn i viktige journaler fra Gaustad Asyl. Foto: Hans Arne Vedlogg
OPPRØRT: Biograf Espen Søbye måtte fullføre sin bok om overlege Johan Scharffenberg uten å ha fått innsyn i viktige journaler fra Gaustad Asyl. Foto: Hans Arne Vedlogg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også: Scharffenbergs løse kanon

- Det har vært trenering biografiprosjektet. Gaustad privatiserer historiske dokumenter, over 100 år gammelt materiale tilhører hele befolkningen, sier Espen Søbye.

I fire år har Søbye søkt om å få innsyn i journalene Johan Scharffenberg skrev mens han var lege ved Gaustad Asyl i 1897/98 og under første verdenskrig.  

Bakgrunnen for dette var at Søbye jobbet med den nylig utkomne biografien «En mann fra forgangne århundrer — Overlege Johan Sharffenbergs liv og virke 1869-1965».

Scharffenberg var en svært kontroversiell lege og psykiater, og har blitt karakterisert som både steriliseringsforkjemper, avholdsfantast og rasist.

- Veldig beklagelig Mens alle andre arkiver har vært åpne, har Søbye møtt lukkete dører på Gaustad.

- Det er veldig beklagelig at jeg ikke har fått innsyn. Det ville gitt viktig innsikt i en periode hvor Scharffenberg gikk i lære, og hvor norsk psykiatri var i sin barndom.

Søbye har klaget inn saken inn til både Sivilombudsmannen og Helse- og Omsorgsdepartementet. Departementet, Gaustads overordnede instans, konkluderte med at Søbye kunne få tilgang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer