Du leser nå Dagbladet Pluss

Gaute Heivolls nye bok er helt uinteressant som roman

Sukkersøt hyllest til bestefaren.

OM BESTEFAREN: Gaute Heivoll er av de mange som blander fakta og fiksjon, denne gang i historien om en bestefar. Han slo gjennom med romanbiografien «Før jeg brenner ned» (2010).
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OM BESTEFAREN: Gaute Heivoll er av de mange som blander fakta og fiksjon, denne gang i historien om en bestefar. Han slo gjennom med romanbiografien «Før jeg brenner ned» (2010). Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

ANMELDELSE: Å skrive om slekta har nærmest blitt malen i norsk samtidslitteratur. Det kan være en risikabel syssel.

Dag Solstads velger i sin radikale slektsroman kun å formulere de fakta han har gravd frem. Han fikk av visse kritikere på pukkelen for ikke å dikte, slik at det ikke ble fiksjon og dermed ingen roman.

Gris i fjøset

I «De fem årstidene» går Heivoll til den andre ytterligheten. Han dikter i vei om en bestefar som døde samme år som han ble født.

Paradoksalt nok er det Heivolls bok som blir den minst litterære av de to. Ja, som blir helt uinteressant som roman.

Heivolls bestefar døde av hjerteinfarkt 62 år gammel. Han jobbet som overkonduktør på jernbanestrekningen mellom Kristiansand og Stavanger i 34 av disse. Han hadde to voksne døtre, og bodde med sin kone. De hadde en gris på fjøset og en vakker hage bugnende av blomster, frukttrær, grønnsaker.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.