Gaute klar for dynga-reality

Som programleder i «Søppelkongen» på TV 2 får Gaute Grøtta Grav (26) dele ut både hus og bil.

Mandag starter realityserien «Søppelkongen», hvor Grøtta Grav skal lede deltakerne gjennom matavfall og metallskrap på veien fram til den store premien - en miljøvennlig hytte, og en miljøvennlig bil. Realityserien står med andre ord i miljøvennlighetens tegn, og Gaute Grøtta Grav er ikke helt feil mann for oppgaven. Han var leder av Rauma Natur og ungdom fra han var 16 til 19 år, men fant ikke de helt store sakene å kjempe for.

På lenkekurs

-  I dag vrimler det av grunneiere i Rauma kommune som vil bygge minikraftverk, og legge elvene i rør. I tillegg er det konkrete ideer om å lage et stort alpinanlegg som vil dominere de ellers så uberørte fjellene. På min tid var det ikke noe sånt å kjempe for. Det største vi gjorde var vel å dele ut boller til togpassasjerer, og takke dem for at de reiste miljøvennlig. Men jeg gikk på lenkekurs og sånn, smiler Grøtta Grav.

Dessuten var det ikke helt lett å gli inn i miljøet.

-  Det var en kleskodeks der også. Palestinaskjerf og sånn. Jeg er ikke så veldig glad i klesnormer, forteller Gaute Grøtta Grav.

Den eneste kleskodeksen Grøtta Grav følger, er den som liksom ikke eksisterer. Den som sier at du bør gå i litt slitte bukser, en hettegenser og et par joggesko som ikke ser altfor slitne ut.

Tar styringa

Vi har dratt med oss 26-åringen ut på en søppelplass, og programlederen med det høye energinivået tar straks tak i situasjonen. Han og sjefen på Brobekk avfallsdeponi kommer raskt i prat. Programleder-Gaute tar sats:

MILJØVERNLEDER: Mandag starter realityserien «Søppelkongen» på TV 2. Gaute Grøtta Grav skal lede deltakerne som skal overleve av det de finner på søppelhaugen. Foto: Jeanette Landfald
MILJØVERNLEDER: Mandag starter realityserien «Søppelkongen» på TV 2. Gaute Grøtta Grav skal lede deltakerne som skal overleve av det de finner på søppelhaugen. Foto: Jeanette Landfald Vis mer

-  Hadde dere 280 000 biler her i fjor? Det er ikke verst, altså! Men dere har ikke så mye søppel her - frakter dere det ut med en gang, eller? Har dere matavfall her?

Spørsmålene hagler, og Rolf Syversen fra Brobekk avfallsdeponi rekker så vidt å svare innimellom.

-  Jeg liker jo å hilse på folk når de kjenner meg igjen, sier Grøtta Grav, før han medgir:

-  Jeg er ganske gira som person, og ganske rastløs. Du får det litt i blodet. Noen ganger når jeg er på kompismiddager og sånn, blir jeg nesten som en slags ordstyrer. Det er ikke så kult.

Derfor har han også skaffet seg en hobby som lærer han å fokusere - han har klatret i halvannet år, og blitt hekta.

-  Når du klatrer må du ha fokus. Tenker du på damer, så faller du ned, sier Grøtta Grav.

McCartney-skolen

Når du har vært med i en realityserie, kommer du ikke vekk fra stempelet «realitykjendis». Akkurat det er Grøtta Grav ganske lei av. Gutten starta karrieren i Radio Rauma, gikk videre til Åndalsnes avis og til TV Romsdal før han startet på Romerike folkehøgskole. Året etter kom han inn på Paul McCartney-skolen i Liverpool.

-  Jeg hilste på Paul McCartney. Han var ganske liten, faktisk. Kona hans var der også - hun med protese. Hun gikk helt fint, og hadde på seg lange skjørt, forteller han.

Etter ett år bestemte han seg for å ta ett års permisjon for å tenke over framtida. Og akkurat da dukket det opp et program som het «Farmen».

-  Noen ganger har jeg tenkt at det hadde vært deilig å være kjent for noe annet enn å vinne Farmen. Men det er for så vidt bra å bli husket for noe positivt. Han fortsetter:

-  Du blir litt lei av å høre om Farmen i fire år. Jeg har tross alt hatt flere hundre direktesendinger bak meg.

En dreven programleder-Gaute vil så vite hvorfor journalisten nylig har giftet seg. Men returen blir ikke besvart:

-  Hva med deg, da Gaute?

-  Nei, jeg snakker ikke om privatlivet, jeg.