PAKKEKALENDER: Med vår raushet tar vi fra barna forventningene til det nissen har i sekken på julaften, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
PAKKEKALENDER: Med vår raushet tar vi fra barna forventningene til det nissen har i sekken på julaften, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Advent:

Gavekalenderen er galskap som fører til økt forbruk

Tradisjonelt var det kun gaver på julaften, og de gledet vi oss til hele adventstiden.

Meninger

I år bruker vi nordmenn over en milliard kroner på adventskalendere, ifølge DNB. Kontoen er slunken før julen starter. Dette er galskap som fører til økt forbruk. Gavekalenderen blir syndebukken.

Jeg hører hjertesukk fra trebarnsmødre, som må skaffe 72 gaver til kalenderen. Det meste blir raskt til søppel. Tradisjonelt var det kun gaver på julaften, og de gledet vi oss til hele adventstiden. Jeg har hørt om velmenende foreldre som pakker inn Playstation i gavekalenderen. Burde ikke det være hovedgaven på julaften? Med vår raushet tar vi fra barna forventningene til det nissen har i sekken på julaften.

Sonia Anita Jensen
Sonia Anita Jensen Vis mer

Advent er tiden for forventning. Men kjøpepresset tiltar. Nå mener jeg det er på tide å ta adventstiden tilbake, for eksempel med aktiviteter i adventskalenderen, for flere og flere ønsker seg vekk fra det kommersielle preget som førjulstiden har fått.

Jeg vil bruke adventstiden til hyggelige opplevelser, som legger til rette for samvær, kreativitet og kos for hele familien. For det barna trenger aller mest er gode opplevelser og hyggelige minner.

Ideen fikk jeg fra barnebarnas aktivitetskalender. Siden småtassene ikke kan lese, ble budskapet fremstilt med strektegninger. Lappene ble lagt i lommene på fjorårets adventskalender. Hver morgen åpnet barna en luke. Men så var det det å finne 24 aktiviteter.

Mørketiden åpner for muligheter, selv for travle foreldre på vei mellom barnehage, skole, jobb og hjem. Ettermiddagene er korte og aktiviteten bør være lite krevende. I helgene har vi bedre tid og kan gå ut på tur, bake eller holde på med større prosjekter. Derfor er det lurt å sortere aktivitetene ut fra tiden vi har til rådighet, enten det dreier seg håndarbeid, rampestreker, baking, tur eller tradisjoner.

Rettesnoren for meg er den urgamle kalenderen, primstaven, som fortalte forfedrene våre hva de skulle gjøre i mørketiden. Her finnes opphavet til mye av det vi i dag inkluderer i juleforberedelsene. Her kan besteforeldre hente inspirasjon når de skal bringe juletradisjoner videre til neste generasjon. Også naboer og vennegrupper kan samles til førjulsaktiviteter, for julen er en tid for fellesskap og omtanke!

Men for all del, ta skrittet inn morgendagen. Lag nye tradisjoner. Introduser gjerne adventsaktiviteten ved frokostbordet. Da kan barna kan gå hele dagen og videreutvikle ideer til familiehyggen som vil komme. Jeg bruker gamle kakeoppskrifter, fra tiden da det var knapphet på søtsaker. Mange vil redusere sukkerbruken. Det skal ikke være nødvendig å lokke med å grille marshmallows, for å få barna med ut.

Turene blir spennende når fantasien er drivkraften. Bærekraft er et viktig poeng for meg. Bruke det du har til rådighet, og gjenbruke ting du har liggende. Ved å bruke naturmaterialer stopper vi pengebruken og sparer miljøet. For meg handler jula om kubbegubber og konglekoner. De hjemmespikrede julegavene jeg fikk da barna var små, er mine kjæreste juleminner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.