KOMMENTARER

Gaver som monner

La oss heller gi julegaver til verdens fattigste dette året.

MALARIA: Til jul i år bør vi hjelpe dem som trenger det mest, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Torbjörn Selander
MALARIA: Til jul i år bør vi hjelpe dem som trenger det mest, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Torbjörn Selander Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Vil du bli med på å gjøre verden til et bedre sted denne jula?

Nå som flyktningene står på døra vår, er det blitt populært å løfte konsekvensetikkens fane: For å hjelpe mest mulig mennesker, må vi hjelpe dem der de er.

La oss gjøre dette til mer enn et forsvar for en strengere asylpolitikk. La oss gjøre det til en realitet ved årets julefeiring.

Framfor å gi dyre julegaver til familie, venner og bekjente, bør vi gå sammen for å gjøre situasjonen bedre for dem som har aller minst.

Du har direkte kontroll over to ting denne jula: Hva du ønsker deg til jul og hva du velger å gi.

Hva hvis du i år sparer dine nærmeste en tur på det fullstappa og heseblesende kjøpesenteret, og heller ber om en donasjon til et virkelig effektivt tiltak for å hjelpe de som trenger det mest? Og så gir du dem samme gave tilbake.

Spør du meg, er det en vinn-vinn-situasjon. Jeg misliker på det sterkeste å halse rundt på fulle kjøpesentre for å finne årets julegaver, eller gå ut i romjula for å bytte gavene som ikke passet.

Det som betyr noe fra dem du er nær, er jo uansett ikke den materielle verdien på gavene, men tanken som ligger bak. Fra dem er det tross alt omtanke, kontakt og varme som gir oss mest glede.

Gi heller de nærmeste det mest verdifulle vi har, tid, framfor penger, som har større effekt andre steder.

Effekt er et nøkkelbegrep. Det er enorm forskjell på de ulike bistandstiltakene effektivitet. Gir du feil risikerer du å kaste pengene ut av vinduet. Men fortvil ikke. Det finnes noen sikre kort.

Malaria dreper mer enn en million mennesker hvert år, hvorav 70 prosent er barn. Malaria er også den fremste dødsårsak for gravide.

Malaria kan bekjempes, om vi bare prioriterer det. For prisen av en kaffe sørger Against Malaria Foundation for at myggnett, blir delt ut og brukt. Det redder liv der de er, så effektivt som mulig.

Et annet tiltak, kalt GiveDirectly, gir penger direkte til de fattigste i Kenya og Uganda. Det er fint med 500 kroner fra bestemor, men tenk hva de pengene kan brukes til i Uganda.

Ellers finnes to organisasjoner som arbeider med såkalt «deworming», som behandler mennesker for infeksjoner, som svekker deres evne til å lære og arbeide.

Alle disse organisasjonene har gode rutiner for å evaluere effektiviteten av tiltakene og har beviselig virkning. Her går sinnelagsetikk og konsekvensetikk hånd i hånd.

Å donere til disse er den enkleste saken i verden. Det kan gjøres i løpet av fem minutter på www.givewell.org, eller ved å sette opp din egen innsamlingsaksjon på christmas.causevox.com.

Til dere som planlegger å gi meg en gave denne jula: Dropp de harde pakkene, gi malarianett til de fattigste. Så deler vi en hyggelig vegetarmiddag på nyåret en gang.

Om du bare må kjøpe bøker til familien, gjør det i det minste via Shop for Charity. Da bidrar du samtidig til å gjøre situasjonen bedre for verdens fattigste.

God jul!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer