Gavmilde noveller

Verden venter Ulf Stark i hans siste bok på norsk. I en lysebrun koffert har han pakket sokker, notisbok og sine samlete drømmer. I dem ligger en forfatter gjemt.

Ulf Stark bruker gavmildt sitt eget liv i sitt nydelige forfatterskap, og han videregir små og store episoder med inderlig varme, selvironi og ikke minst humor. Er denne forfatteren fortsatt ukjent for leserne? La ham ikke forbli det!

Bøkene hans er rettet mot barn og ungdom, men voksne vil ha like stor glede av dem.

Så som «Farvel til Stureby», fire små noveller fra hans begynnende tenåringstid i Stureby, en liten plass i Sverige, fra en tid da man burde kunne foxtrot (en dans) for å gjøre lykke hos jentene, da fedre kjørte DKW (en bil) og verden var en snillere plass enn i dag. Men ikke mindre komplisert for en tenåring.

Hva skal en unggutt gjøre når han blir bedt på sin første fest med dans, når han ikke kan danse? Hva har man kamerater til? Med reisegrammofon, en slik som måtte sveives opp for å få 78-plata i bevegelse, og dansetrinnene tegnet på papir som var de fotavtrykk av en gal hund, svetter han seg til kvalifisert debut i selskapslivet. Det er bare det at ingen tenkte på at Ulf lærte jentas trinn... For slik var det også en gang, det var gutten som førte i dansen.

Nei, Ulf Stark skildrer aldeles ikke møllspist vås.

Det er bare utenpå verden er forandret, kvisenes tyranni, tenåringens usikre selvbilde; jeg tror det kjennes likt, enten året er 1998 eller 1957. Og det er slik Ulf Stark får oss til å oppleve det. Les ham selv og bli overbevist, denne gang i Kjersti Scheens dyktige oversettelse.