IKKE KINOVENNLIG: Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansens film «Gazas tårer» ble vurdert som ikke kinovennlig av ledelsen i Filmfestivalen i Haugesund. Nå kan den vinne Amandapris under utdelingen som foregår under årets festival. Foto: Tour de Force/Filmweb
IKKE KINOVENNLIG: Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansens film «Gazas tårer» ble vurdert som ikke kinovennlig av ledelsen i Filmfestivalen i Haugesund. Nå kan den vinne Amandapris under utdelingen som foregår under årets festival. Foto: Tour de Force/FilmwebVis mer

- «Gazas tårer» ble vurdert som ikke kinovennlig

Nå er den nominert til to Amandapriser, deriblant beste norske kinofilm.

(Dagbladet): I går ble de nominerte til årets Amandapriser kjent.

Filmen «Gazas tårer» som er regissert av Vibeke Løkkeberg, og produsert av hennes ektemann Terje Kristiansen ble nominert i kategoriene Beste norske kinofilm og Beste dokumentarfilm.

- Det er ekstra morsomt å bli det er morsomt å bli nominert til beste kinofilm, med en film som i fjor ble avvist på festivalen i Haugesund fordi ledelsen mente den ikke egnet seg på kino, sier Kristiansen.

- Ville skremme - De mente den ville skremme folk, skyter Løkkeberg lattermildt inn.

- Begrunnelsen fra en av lederne i festivalen var at «Jeg har sett og valgt ut film til denne festivalen nå i 30 år, og jeg har aldri grått mot min vilje før». De mente at den var slik at den gikk så under huden at folk ville bryte sammen. Derfor måtte den ikke vises, sier Kristiansen.

Til Jerusalem «Gazas tårer» har hittil blitt vist på et tjuetalls festivaler. Løkkeberg og Kristiansen har nå blitt invitert til å vise filmen på Jerusalem filmfestival i Hebron i juli. Men før det skal filmen på lerretet i Marokko, og etterhvert også til Melbourne.

- Det går i ett. Alle vil ha denne filmen, sier Løkkeberg.

- Vi har reist rundt i verden med filmen, og jeg ser at den har den egenskapen at den berører folk veldig sterkt følelsesmessig. De opplever noe de aldri gjør gjennom nyhetene. Den går dypere, og vekker solidaritet med folk som er under krig. De færreste opplever dette som et innlegg i Israel-Palestina-konflikten, sier Kristiansen.

Endre syn på krig Løkkeberg og Kristiansen vil ikke godta at det er de som er nominert.

- Jeg ser på det som at en film som skal endre folks syn på krig har fått nominasjonen. Nansen sier jo at hvis folk fikk se de sivile lidelsene i en krig, så ville krig vært avskaffet. Derfor er jeg glad for at den har fått nominasjonen, sier Løkkeberg.

- Hva tror dere om sjansen for å vinne Amandapris for «Gazas tårer»?

- Jeg tror at en sånn film, når den skal konkurrere med resten av den norske filmindustrien, så tror jeg ikke det går. Det har ikke gått før. Vi taper jo alltid, vi som lager noe på den humane siden.