THE DOORS: En av de legendariske rockgruppene som sto fram på 1960-tallet. Nå feires 50 års jubileet for platedebuten. Foto: NTB Scanpix
THE DOORS: En av de legendariske rockgruppene som sto fram på 1960-tallet. Nå feires 50 års jubileet for platedebuten. Foto: NTB ScanpixVis mer

Gedigen singelsamling med The Doors for tålmodige nostalgikere

Wandrups utvalgte: 20 vinylplater i dekorativ boks.

CD/VINYL: For 50 år siden debuterte The Doors. Singelen «Break On Through» markerte starten på deres fire årige karriere. Den kom 1. januar 1967, tre dager før albumet «The Doors». Derfra kom også neste singel, «Light My Fire». På tre år kom 13 singler. Åtte til ble utgitt etter at Jim Morrison døde i 1971.

20 av disse er nå gjenskapt som replikaer og utgitt på vinyl i en boks som nærmest er et lite møbel. Unntaket er en nyutgivelse av «People Are Strange» fra 1980. Den kom opprinnelig i 1967, hentet fra albumet «Strange Days», som innleder en utforskning av fremmedgjøring i Morrisons tekster.

Å SPILLE singelplater er tidkrevende, men gir lønn for strevet. Her er jubileumsboksen.
Å SPILLE singelplater er tidkrevende, men gir lønn for strevet. Her er jubileumsboksen. Vis mer

«Break On Through» slår an et annet tema. Plata og gruppenavnet er inspirert av Aldous Huxleys essay «The Doors of Perception» fra 1954 (på norsk: «Erkjennelsens porter»). Uttrykket «the other side» er hentet fra John Rechys roman «City of Night» (1963). I den opprinnelige teksten fins uttrykket «she gets high». Den ble endret. I stedet synger Morrison «she gets uuggh».

Det er en nydelig følelse å sitte med denne singelbunken og høytidelig sette på en låt av gangen, ta den av, snu den og få en til. Boksen er selvsagt dyr. For de mer utålmodige fins CD-utgaver med den samme musikken og vel så det.