Gedigen småtass

Han er verdens beste rapper.

CD: Få raputgivelser har blitt så opphausset på forhånd som Lil Waynes tredje «Tha Carter», og gjentatte utsettelser har bare bidratt til å gjøre forventningene større. Vi snakker tross alt om mannen som utropte seg selv til best rapper alive for år og dag siden, da uten særlig mye å underbygge påstanden med, og om arbeidsjernet som visstnok spiller inn et par-tre låter per natt. Produksjonsfrekvensen er skyhøy, Lil Wayne formelig spyr ut mixtapes som ofte nærmer seg det geniale, men han har aldri helt funnet formen på et offisielt album. Før nå.

Stor poesi

Selvtillit er alfa og omega i hiphop. Det du mangler kan du glatt kompensere for med uhemmet skryt og egenreklame. Lil Wayne er i så måte intet unntak, men de kjepphøye uttalelsene blir verken flåsete eller usympatiske. De er jo sanne.

På Kanye West- og Deezle-produserte «Let The Beat Build» rapper han «I don’t fantasize, I mastermind, then go after mine». Banalt, kanskje, men det er med så stor selvfølgelighet Lil Wayne opererer. Ordsmeden kan få selv det tåpeligste rimet til å høres fett ut. Gjentatte referanser til menstruasjon og soppinfeksjoner blir stor poesi når de forlater Waynes lepper. At det udelikate gjerne etterfølges av en linje om hvor høyt han elsker datteren sin, faller seg også helt naturlig.

Best og flinkest

Nå er strengt tatt ikke «Tha Carter III» en grisete plate, selv om det oppfordres til å slikke rapperen på så-fengende-at-den-nesten-blir-irriterende «Lollipop». Skiva er ofte morsom, noen ganger alvorlig, og den inviterer vekselvis til dansing og ettertanke. Framfor alt er den knallgod, og hvorfor skulle den ikke være det? Lil Wayne har de flinkeste i ryggen. Cool & Dre, Swizz Beatz, Bangladesh, Wyclef Jean og nevnte West blant produsentene; Busta Rhymes, Babyface og undervurderte Robin Thicke på mikrofonen. Også Jay-Z da, som er med på å styrke «Mr. Carter» i konkurransen om å bli årets sommerlåt. «Mr. Carter, tell me where have you been», går hooken. «Around the world, now I’m back again», svarer Wayne, som tross alt styrer showet hele veien.

Han er så visst tilbake og han er verdens beste levende rapper akkurat nå. Jeg kjøper den.