Geir (28) vil bli best i verden

I ettermiddag kan Geir Skeie være et stort skritt nærmere VM-tittel i kokkekunst.

STAVANGER (Dagbladet.no): I dag går hordalendingen ut på konkurransepodiet i en messehall i Stavanger. Han skal prøve å vinne Europa-kvalifiseringen til Bocuse d’Or, det uoffisielle verdensmesterskapet i kokekunst i Lyon.

- Det er en veldig stor utfordring, men jeg har forberedt meg godt. Jeg håper at vi skal klare å utføre det vi har øvd på helt perfekt, og at dommerne liker det. Målet er å vinne, sier Skeie.

- Gjelder det også VM-finalen i Lyon?

-Ja, absolutt. Jeg har lagt ned masse tid, penger og energi i dette, og er klar for å gjøre alt jeg kan for å vinne.

Drømt i 15 år  

Kokken som skal forsvare Norges farger i dag, startet sin matkarriere hjemme på kjøkkenet på Fitjar. Der kokte han poteter til foreldrene kom hjem fra jobb. Etter hvert laget han hele middagen.

Han så Ingrid Espelid Hovigs matprogrammer på tv. Og så, en dag i 1993, hadde matikonet på NRK en spesiell gjest i studio. Mesterkokken Bent Stiansen hadde, som første nordmann, vunnet Bocuse d’Or i Frankrike.

Han fortalte sin historie, og en drøm var tent hos en tenåring i Hordaland. Nå, 15 år seinere, får han sjansen.

FORTSATT EM: Europamesterskapet i fotball er over, men europamesteren i kokkekunst kåres i dag. Geir Skeie (28) håper det blir ham. Foto: METTE MØLLER
FORTSATT EM: Europamesterskapet i fotball er over, men europamesteren i kokkekunst kåres i dag. Geir Skeie (28) håper det blir ham. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Til daglig er Geir Skeie kjøkkensjef ved Midtåsen Solvold utenfor Sandefjord, men samtidig har han det siste året trent seg opp til å bli konkurransekokk.
 
I Anders Jahres gamle garasje har Skeie perfeksjonert sine smakskombinasjoner, og nå representerer han Norge i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Mandag fikk Dagbladet, som eneste avis, være tilskuere under den aller siste gjennomkjøringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi får ikke prate med Geir Skeie og hans medhjelper, Ørjan Johannessen, mens de holder på.

-Klassiske smaker
Med stoppeklokka i gang er kokkene i dyp konsentrasjon mens de steker, koker, finkutter og - ikke minst - danderer maten. Små, intrikate byggverk - nøye tilberedte råvarer innrullet og innpakket i hverandre - reises på tallerkenene.

- Jeg vil at maten skal ha rene, klassiske smaker, og vil vise dommerne at jeg behersker ulike teknikker. I tillegg liker jeg farger, at det ser friskt ut. Det er jo sommer, sier Skeie.

Hans 28-årsdag blir tilbrakt i en konkurransehall i Stavanger, hvor Team Skeie har nøyaktig fem timer på seg til å lage sine to retter. Så kommer ti dommere og smaker på fisken, og ti andre dommere bedømmer kjøttet.

Smak utgjør 70 prosent av karakteren, presentasjon 30 prosent.

- Det er vanskelig å gjøre alle dommerne tilfredse. De kommer fra forskjellige land i Europa, med ulike preferanser og tradisjoner. Men jeg har satset på klassiske kombinasjoner, som laks og asparges, og håper det faller i smak, sier Geir Skeie.

Klokka 17 i dag faller EM-dommen. Uansett er Skeie kvalifisert til VM i Lyon, hvor det blir helt nye råvarer å gi seg i kast med.