Geirs mange menn

Geir Kvarme (36) lever tett sammen med sine rollefigurer:

Tv-trynene Roger i «Nr. 13» og Kåre Eyolf Olsen jr. i adventserien «Jul i Blåfjell», samt teatertrynene Kjell Bjarne og Den gjerrige på Oslo Nye Teater.

- Roger tar stor plass, sukker Kvarme.

Hater trønderbarten

Roger er harrytampen i tv-suksessen «Nr. 13» på NRK, den promilledømte taxisjåføren med hockeysveis, trønderbart og bolebukser i en bakgård på Oslo øst. Nå skal NRK lage enda flere episoder.

- Jeg har sagt ja til en runde til, men deretter er det stopp. Da orker jeg ikke mer av Roger.

- Liker du ham ikke?

- Jo, han har mye godt i seg. Men jeg kunne aldri hatt ham som kompis. Roger er ikke typen du koser deg med. Dessuten koster det mye å spille en sånn rolle. Jeg må faktisk gro ut den barten og gå rundt med den. Det er ikke særlig kult ute på byen. Ikke for en forfengelig type som meg, flirer Kvarme. Selv lever han et komfortabelt vestkantliv, og kunne ikke tenkt seg å flytte over elva.

- Jeg liker meg ikke på Oslo øst. Hvis det er å være snobb, så er jeg en snobb. Hockeysveis og bolebukser får dere heller aldri se meg i privat, grøsser han.

Utenfor Oslo er Geir Kvarme mest kjent for sine tv-roller. Før «Nr. 13» var han med i «Offshore» og «Fredrikssons fabrikk».

- Hvorfor dropper du ikke luselønna på teatret og gjør såpe og serier på heltid?

- Jeg liker å jobbe med tv, og nå ser det ut til at jeg får en filmrolle også. Men jeg vil ikke kutte ut teatret. Det er helt spesielt å stå på scenen og kjennne samspillet med salen.

Det er i teatret du får de store kunstneriske utfordringene.

Spyr i pausen

I høst overtok Kvarme Sven Nordins rolle som Kjell Bjarne i «Elling»-oppsetningen, som er flyttet fra Centralteatret til Oslo Nye Teater. 18. desember er Nordin tilbake igjen.

- Det er aldri enkelt å overta en rolle som andre har gått opp. Jeg hadde bare fire prøvedager, så det var tøft. Men det er moro å være med på en suksess og spille for fulle hus. Da går du på scenen selv om du er så syk at du spyr i hver pause - slik jeg måtte forrige helg.

Klassisk premiere

Neste rollefigur ut er gjerrigknarken Harpagon i Molihres «Den gjerrige». Kjetil Bang-Hansen regisserer, og har jazzet opp 1600-tallsstykket med moderne referanser.

- Jeg tryna alvorlig med Shakespeare på Nationaltheatret, og da mista jeg lysta på klassikerne. Nå er jeg overrasket over hvor morsomt det er, sier Kvarme.

«Den gjerrige» får premiere på Oslo Nye Teater den 6. januar.

POSTMANNEN: Kåre Eyolf Olsen jr. i «Jul i Blåfjell».