Geiter og sitroner

«En optimist i Andalucma» er undertittelen på en av de mest populære reisebøkene dette året. Optimisten er engelskmannen Chris Stewart, som har skrevet boka «Driving over Lemons».

  • Stewart har slått seg ned i et både karrig og hett strøk av Sør-Europa, men han trives på sin enkle geitefarm i Alpujarras, et område sør for Granada som du garantert ikke finner verken hos Star Tour eller Ving. Men for Chris Stewart var det kjærlighet ved første blikk.
  • Han bor sammen med sin engelske kone Ana og den lille datteren Chloë på gården El Valero, som har både oliven-, mandel- og sitrontrær. Og som om ikke det var eksotisk nok, ligger gården på feil side av elva. Og da han flyttet dit hadde den verken tilkjørsvei, innlagt vann eller strøm. Men et drømmested er et drømmested.
  • Boktittelen «Driving over Lemons» (direkte oversatt: Kjører over sitroner) fant Stewart da han kjørte til El Valero sammen med en engelsk eiendomsmekler med lokale kunnskaper. På vei opp i Alpujarras var veien plutselig overstrødd av gule sitroner, og Stewart ble et øyeblikk usikker på fortsettelsen. Men kvinnen ved hans side forble uberørt: «Kjør over sitronene!»
  • Mange husker sikkert Ottar «Jimmy» Aasegg, et av medlemmene i Pussycats - bandet som var det nærmeste vi kom The Beatles her på berget. Han slo seg ned på Karlsøy i Troms og begynte med geiter da det hele var over. Det er nesten samme historie som Chris Stewarts, selv om Karlsøy så visst ikke er Sør-Spania.
  • Stewart skriver ikke om det i boka, men han var med i bandet Genesis de første par årene. Som 17-åring hoppet han av, etter å ha spilt på gruppas debutsingel, og begynte å klippe sauer. Hadde han fortsatt med det, ville vi kanskje vært spart for Phil Collins. Men Stewart ble flinkere med sauesaks enn med trommestikker, og hans evner førte ham til et så fjernt land som Sverige. Men det var før han oppdaget geiter, sitroner og Spania - muligens i omvendt rekkefølge.
  • I Storbritannia markedsføres «Driving over Lemons» som boka for dem som er lei av alt maset og alle bøkene om Provence og Toscana. Det er kanskje ikke mye duft av lavendel og basilikum i Alpujarras, men duften av sitroner er vel heller ikke til å rynke på nesa av. Duften av geiter er derimot en helt annen historie.