- Gelius er en patetisk prest

Men ferske tall viser at han kan selge bøker.

SELGER GODT:  Einar Gelius' bok "Sex i Bibelen" har et totalopplag på 14500 bøker. 

Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
SELGER GODT: Einar Gelius' bok "Sex i Bibelen" har et totalopplag på 14500 bøker. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag lanseres Einar Gelius' bok «Det er håp i foldede hender». Dagbladet skrev i går om prestens frontalangrep i boka på en rekke kjente personer, som biskop Ole Christian Kvarme og Bjørn Eidsvåg, i boka.

Førsteopplaget er på 4500 eksemplarer. Nå står trykkeriene klare for en ny runde.

- Det er solgt over 600 bøker i dag, og det til tross for at flere bokhandlere ikke har fått den. Første dag i salg har den solgt mer enn det «Sex i Bibelen» gjorde. Det blir et nytt opplag, sier Siw Grindaker, presseansvarlig i Juritzen forlag.

Salgssuksess Ferske tall viser at «Sex i Bibelen» har et totalopplag på 14 500 bøker. Juritzen forlag sammenlikner suksessen med salget til «en svært god krimforfatter».

Hans Olav Brenner, bokekspert og programleder i NRK, forklarer suksessen på følgende måte:

- Det er vel en eksplosjonsartet kombinasjon av forfatter, tematikk og omstendigheter. Jeg hadde vært i utlandet noen uker da boka kom, og da jeg spurte folk om noe hadde skjedd svarte alle «sex-boka til Einar Gelius», sier Brenner, som presiserer at han ikke har lest bøkene.

- Er han en god forfatter?

- Ikke hvis han i fullt alvor har skrevet de partiene som er gjengitt i avisene, hvor kvinnekroppen sammenliknes med et landskap med fjell, vidder, elver og tilliggende herligheter. Jeg vet ikke om de hadde akseptert det i Cupido.

- Uinteressant Dagbladets anmelder Jon Rognlien skrev i fjor at «Sex i Bibelen» «oser av spekulativ forlagsvilje og et ufromt ønske om å ligge ved de mange juletrærs føtter».

I den nye boka tar Gelius et oppgjør med sine kritikere.

Daglig leder i reklamebyrået Kitchen, Haakon Dahl, mener at Gelius stadig «bryter med normalen» som en bevisst mediestrategi.

DANSEPREST:  I fjor høst var Einar Gelius med i realityprogrammet "Skal vi danse" på TV2. Foto: Jacques Hvistendahl
DANSEPREST: I fjor høst var Einar Gelius med i realityprogrammet "Skal vi danse" på TV2. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Gelius har aldri ment noe interessant i hele sitt liv. Når han fratrådde sin stilling, må han brukere sterkere vikremidler for å få oppmerksomhet. Mange blir beruset av medieomtale, jeg tror Gelius er en slik person, sier Dahl, som mener hans deltakelse i «Skal vi danse» er et eksempel på det.

- Han sa opp sin stilling etter oppstyret. Har strategien slått feil?

- Ikke i forhold til boksalget. Hvis strategien handler om å selge bøker, har den vært glimrende, sier Dahl.

- Formidlingskåt Mange har kritisert Gelius det siste året. Jarle Aabø, informasjonsrådgiver i Aabø&Co, mener det er flere interessante aspekter i forhold til prestens omdømme.

- Han er særdeles formidlingskåt. Det virker som om ingen tanke er for liten eller for privat til at den ikke bør få plass i det offentlige rom. Denne PR-strategien har påført presten et stort omdømmetap, som han ikke hadde innsikt til å se. Konklusjonen er at Gelius er en patetisk prest.

Dagbladet har ikke lykkes i å få en kommentar av Gelius.

LANSERES I DAG:  Einar Gelius'  bok
LANSERES I DAG: Einar Gelius' bok Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer