(Dagbladet): I dag lanseres Einar Gelius' bok «Det er håp i foldede hender». Dagbladet skrev i går om prestens frontalangrep i boka på en rekke kjente personer, som biskop Ole Christian Kvarme og Bjørn Eidsvåg, i boka.
Førsteopplaget er på 4500 eksemplarer. Nå står trykkeriene klare for en ny runde.
- Det er solgt over 600 bøker i dag, og det til tross for at flere bokhandlere ikke har fått den. Første dag i salg har den solgt mer enn det «Sex i Bibelen» gjorde. Det blir et nytt opplag, sier Siw Grindaker, presseansvarlig i Juritzen forlag.
Salgssuksess Ferske tall viser at «Sex i Bibelen» har et totalopplag på 14 500 bøker. Juritzen forlag sammenlikner suksessen med salget til «en svært god krimforfatter».
Hans Olav Brenner, bokekspert og programleder i NRK, forklarer suksessen på følgende måte:
- Det er vel en eksplosjonsartet kombinasjon av forfatter, tematikk og omstendigheter. Jeg hadde vært i utlandet noen uker da boka kom, og da jeg spurte folk om noe hadde skjedd svarte alle «sex-boka til Einar Gelius», sier Brenner, som presiserer at han ikke har lest bøkene.
- Er han en god forfatter?
- Ikke hvis han i fullt alvor har skrevet de partiene som er gjengitt i avisene, hvor kvinnekroppen sammenliknes med et landskap med fjell, vidder, elver og tilliggende herligheter. Jeg vet ikke om de hadde akseptert det i Cupido.
- Uinteressant Dagbladets anmelder Jon Rognlien skrev i fjor at «Sex i Bibelen» «oser av spekulativ forlagsvilje og et ufromt ønske om å ligge ved de mange juletrærs føtter».
I den nye boka tar Gelius et oppgjør med sine kritikere.
Daglig leder i reklamebyrået Kitchen, Haakon Dahl, mener at Gelius stadig «bryter med normalen» som en bevisst mediestrategi.

- Gelius har aldri ment noe interessant i hele sitt liv. Når han fratrådde sin stilling, må han brukere sterkere vikremidler for å få oppmerksomhet. Mange blir beruset av medieomtale, jeg tror Gelius er en slik person, sier Dahl, som mener hans deltakelse i «Skal vi danse» er et eksempel på det.
- Han sa opp sin stilling etter oppstyret. Har strategien slått feil?
- Ikke i forhold til boksalget. Hvis strategien handler om å selge bøker, har den vært glimrende, sier Dahl.
- Formidlingskåt Mange har kritisert Gelius det siste året. Jarle Aabø, informasjonsrådgiver i Aabø&Co, mener det er flere interessante aspekter i forhold til prestens omdømme.
- Han er særdeles formidlingskåt. Det virker som om ingen tanke er for liten eller for privat til at den ikke bør få plass i det offentlige rom. Denne PR-strategien har påført presten et stort omdømmetap, som han ikke hadde innsikt til å se. Konklusjonen er at Gelius er en patetisk prest.
Dagbladet har ikke lykkes i å få en kommentar av Gelius.
