REAGERER PÅ GELIUS: Prost Trond Bakkevig mener Gelius går i samme felle som mulla Krekar.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
REAGERER PÅ GELIUS: Prost Trond Bakkevig mener Gelius går i samme felle som mulla Krekar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

- Gelius går i samme felle som mulla Krekar

Sokneprestens kronikk om islam vekker oppsikt og harme.

(Dagbladet): Onsdag publiserte Dagbladet en kronikk av sokneprest og forfatter Einar Gelius. Den har skapt reaksjoner.

Gelius skriver blant annet at «islam er en religiøs tvangstrøye som må reformeres og nytolkes, og som må forholde seg til våre grunnleggende demokratiske rettigheter.»

Han takker Hege Storhaug for sin islamkritikk, og mener kristendommen, i motsetning til islam, har gjennomgått store forandringer de siste 100 år fordi kirka og religionen har blitt konfrontert og debattert i det åpne rom.

- Går i Krekar-fella Prost Trond Bakkevig mener Gelius går i fella med kronikken.

- Einar Gelius går i akkurat samme felle som mulla Krekar. Han tar Islam som en pakke - ferdig pakket og sendt fra Gud. Men, ingen religioner finnes som ren religion. All religion er tolket religion. Einar Gelius viser at han vet det om kristendom. Der er jeg enig med han. Poenget er at innenfor Islam finnes også denne diskusjonen, sier Bakkevig og legger til:

- Den bør stimuleres og ikke avfeies med generelle kommentarer om religionens som sådan. Det er feil om selve religionen. Og det rammer alle troende i denne religionen.

Han er enig i at kirka og kristendommen har hatt en utvikling, men mener at Gelius nettopp derfor burde innsett at noe av det samme kan skje med islam.

- Utfordringen er å utfordre tolkningene og tolkerne, men det blir meningsløst å gå løs på religionen som sådan, sier Bakkevig.

- Fra en annen planet Shoaib Sultan ved Antirasistisk Senter mener Gelius bommer grovt.

- Hvilken planet lever han på? Hvis han mener det ikke er rom for kritikk av islam i norsk offentlighet, så lurer jeg på hvor han har vært de siste 14 åra. Det har jo knapt vært annet, sier Sultan til Dagbladet.

Han er tidligere generalsekretær for Islamsk Råd Norge, og sier han ikke er overrasket over Gelius' utspill.

- Nei, han har vært ute med slike synspunkter tidligere også. Han har rett til egne meninger, men ikke til egne fakta, og heller ikke rett til å si hva han vil uten å bli motsagt. Dette er totalt useriøst av Gelius.

- På hvilken måte da?

- Dette er synspunkter vi ofte finner på obskøne blogger og slikt. Når en presumptivt oppegående mann sier det er islam i seg selv, ikke ekstreme tolkninger av islam, som er problemet, så er det useriøst. Hva er det han vil? Islam er her, muslimer er her, jeg forstår ikke hva han håper å oppnå, sier Sultan.

- Et stygt spark Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, karakteriserer utspillet til Gelius som et stygt spark.

- Man bør absolutt kunne kritisere islam, men det er viktig å huske på at alle verdensreligionene er relativt regelstyrt. Sånn sett syntes jeg dette er et stygt og ufortjent spark mot islam.

Mile minner soknepresten Gelius på at statskirka også har sine problemområder.

- Det være på sin plass å minne Gelius på at all urettferdighet og maktmisbruk ikke er borte fra statskirka heller, sier hun og nevner kirkas ståsted i spørsmål rundt samboerskap og homofili som eksempler. 

- Men IS halshogger uskyldige i Koranens navn?

- Jeg kan ikke forsvare det. Vi må huske at islam er en minoritetsreligion i Norge og at det har blitt gjort grove ugjerninger i de fleste religioners navn. Jeg tror ikke norske muslimer vil kjenner seg igjen i Gelius' beskrivelse av religionen deres, sier Mile.

Dagbladet har ikke lykkes i å få kommentar fra Einar Gelius.

FRA EN ANNEN PLANET: Shoaib Sultan lurer på hvilken planet Einar Gelius lever på.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
FRA EN ANNEN PLANET: Shoaib Sultan lurer på hvilken planet Einar Gelius lever på. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer