Gelius lanserer bok i fraflyttet prestebolig

- Dette var ukjent for meg, sier biskop Ole Christian Kvarme.

MER RABALDER: Einar Gelius kommer til å skape mer debatt når han nå kommer med ny bok, forteller forlaget. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
MER RABALDER: Einar Gelius kommer til å skape mer debatt når han nå kommer med ny bok, forteller forlaget. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble det kjent at Einar Gelius skal lansere boka «Det er håp i de foldede hender» på torsdag.

- Den er mer kontroversiell enn den forrige, forteller Siw Grindaker, presseansvarlig i Juritzen forlag, til Dagbladet.

I boka forteller Gelius blant annet om det skjebnesvangre møtet med biskop Ole Christian Kvarme som førte til at Gelius gikk av.

Stedet Gelius har valgt for sin lansering er Vålerenga prestegård, det til tross for at han i november sa opp sin stilling i Vålerenga menighet.

«Nå er prestegården tom. Flyttelasset er på vei til hans nye hjem i Arendal. Etter pressekonferansen låser Einar Gelius døren til prestegården for siste gang og setter kursen mot fødebyen. Det siste farvel med Vålerenga og prestegjerningen», skriver Juritzen forlag i en pressemelding.

Ukjent for Kvarme Biskop Ole Christian Kvarme var ikke kjent med at pressekonferansen skal holdes i presteboligen.

PRESTEBOLIGEN: Vålerenga menighetsråd var ikke kjent med at Gelius har valgt å lansere boka si i Vålerenga kirkes prestegård. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
PRESTEBOLIGEN: Vålerenga menighetsråd var ikke kjent med at Gelius har valgt å lansere boka si i Vålerenga kirkes prestegård. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

- Kvarme var ikke klar over dette. Men vi har vært inne på hvor den kunne blir holdt, og vi var forberedt på at kunne skje i presteboligen. Vi fikk noen forsiktige meldinger på bokkilden.no, der det sto det om lanseringen av boka, sier kommunikasjonsrådgiver Kjell Svarstad i Oslo Bispedømme.

Svarstad skal selv være tilstede på pressekonferansen.

- Hva tenker Kvarme om at Gelius skal utlevere detaljer fra interne møter mellom de to?

- Vi har registrert at han har hatt slike planer, men Kvarme ønsker ikke å uttale seg før han har lest innholdet i boka, sier Varstad.

- Hvordan har deres vurderinger vært rundt denne varslete boka?

IKKE INFORMERT: Biskop Ole Christian Kvarme kjente ikke til at presteboligen skulle brukes til å promotere den nye boka til Gelius 
Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
IKKE INFORMERT: Biskop Ole Christian Kvarme kjente ikke til at presteboligen skulle brukes til å promotere den nye boka til Gelius Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer

- Det har vært lite snakket om, svarer han.

- Ingen tilknytting Leder i Vålerenga menighetsråd, Ola Brattegard, har heller ikke blitt informert om at Gelius skal lansere boka si i presteboligen.  

- Det er helt ukjent for meg, sier Brattegard til Dagbladet.  

Gelius fratrådte sin stilling i november, men disponerer presteboligen ut juni måned.  

- Han har ikke noen tilknytting til Vålerenga menighet utover dette, presiserer Brattegard.  

Vil ikke kommentere Etter den første gudstjenesten uten Gelius fortalte Brattegard til Østkantavisa at menigheten hadde behov for å gå videre.  

- Hva syns du om at han nå lanserer en ny kontroversiell bok i presteboligen?  

Dette er saken

• Det startet for et drøyt år siden, nærmere bestemt i oktober i fjor. Tidligere sogneprest Einar Gelius gir ut boken «Sex i Bibelen».

• Han hisser på seg mange — deriblant biskop Ole Christian Kvarme.

• Han har fått kjeft før, men denne gangen smalt det.

• Boka danket ut av Gelius har viet et par i en telefonkiosk og begravd fotballklubben Lyn.

• Gelius må inn på teppet til biskopen som er svært misfornøyd og sint over Vålerenga-prestens beskrivelser i boka om rå sex og sexreferanser i bibelen.

• En måned etter at boken kom ut, får Einar Gelius igjen hele Norges oppmerksomhet da han sier opp sin stilling som sogneprest på direkten i prestegården på Vålrenga.

- Det har jeg ingen kommentar til.  

- Er du overrasket over at du ikke har blitt informert om dette?  

- Jeg har ingen flere kommentarer til dette, sier Brattegard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer