- Jeg forundres  over påstanden fra Gelius om at det ikke er rom for kritikk av islam i norsk offentlighet. Hvilken planet lever Gelius på når han tror at dette ikke skjer? Spør Shoaib Sultan. Foto: Lars Eivind Bones
- Jeg forundres over påstanden fra Gelius om at det ikke er rom for kritikk av islam i norsk offentlighet. Hvilken planet lever Gelius på når han tror at dette ikke skjer? Spør Shoaib Sultan. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Gelius på krigsstien

Når man blåser i Gjallarhornet på den måten Gelius gjør, så hjelper man nettopp de kreftene man later til å ville kjempe mot

Meninger

Einar Gelius skrev en kronikk i Dagbladet, «Takk til Hege Storhaug» 25.02.15, hvor han går til angrep på islam og muslimer. Kronikkens kjerne synes å være at Gelius mener at det ikke er et kritisk søkelys på islam og muslimer i den norske samfunnsdebatten. Det vil si, bortsett fra Storhaug og andre som leverer det budskapet Gelius er enig i, nemlig at «at problemet er selve religionen islam og religionens profet Muhammed.» De som er uenige med Gelius stemples med merkelappen «politisk korrekte», som av en eller annen grunn synes å være svaret på ethvert forsøk på å balansere eller korrigere et utømmelig mengde hets mot islam og muslimer.

Jeg forundres også over påstanden fra Gelius om at det ikke er rom for kritikk av islam i norsk offentlighet. Hvilken planet lever Gelius på når han tror at dette ikke skjer? Faktisk kunne litt mindre diskusjon om islam kanskje vært nyttig en periode, men det tror jeg ikke vi får. Som en aktiv deltaker i denne debatten siden begynnelsen av 2000 tallet kan jeg vitterlig ikke se den virkeligheten Gelius beskriver. Han forveksler retten til å ytre noe med retten til ikke å bli motsagt. Den første retten har Gelius og hans meningsfeller, og den skal de ha. Den siste har de ikke, og kommer de ikke til å få heller.

Jeg undres også over hva Gelius egentlig ønsker å oppnå med dette utspillet. Islam og muslimer er en del av norsk virkelighet, så hva er poenget hans? Hva slags konflikt er det egentlig han søker å skape? Jeg undres også litt over dette kravet om nytolkning og reform som han nevner i teksten, for her sparker soknepresten inn åpne dører. Den kampen pågår for fullt blant muslimer og har skjedd helt uten innblanding fra Gelius. Men han hjelper slettes ikke de som kjemper for nytolkning med sitt innlegg, det blir heller til at han er med å skape utenforskap.

Gelius peker ut tre hovedpunkter: kvinners rettigheter, synet på homofile, og frafall fra religionen. Jeg er langt på vei enig i at dette er områder hvor mange muslimske land bør utfordres. Men når man blåser i Gjallarhornet på den måten han gjør ved å utpeke religionen som fienden heller enn de som tolker den i en feil retning, så hjelper han nettopp de kreftene han later til å ville kjempe mot. I beste fall er det en dårlig strategi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.