Gener i Oslo og Finnmark

Det bør reises en bred debatt om skillene som er skapt i befolkningen gjennom etnisk basert lovgivning.

SVEKKEDE RETTIGHETER: «I dag må flertallet i Finnmark erkjenne at (det etnisk baserte) Sametinget nå kan fatte beslutninger som har konsekvenser for hele befolkningen,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Kaja Baardsen
SVEKKEDE RETTIGHETER: «I dag må flertallet i Finnmark erkjenne at (det etnisk baserte) Sametinget nå kan fatte beslutninger som har konsekvenser for hele befolkningen,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Kaja Baardsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På Bjerke skole i Oslo har elever blitt plassert ut fra etniske kriterier, med etnisk hvite i to klasser, og etnisk fargede i den tredje. Til dette skriver Dagbladet på lederplass den 25. november: «En skole i Norge kan selvsagt ikke sortere sine elever ut ifra etniske kriterier. Fordelingen av elever på klasser i norsk skole må foregå på en etnisk blind måte. Det må være lært.»

På debattsiden i samme avis, under overskriften «Ansvarsfraskrivelse i rasismedebatten», kritiserer høyskolelektorene Stine Sand Eira og Beate Mortensen ved Høyskolen i Finnmark media for å bidra til rasisme i Finnmark. Begrunnelsen er at media har satt fokus på konsekvensene av Finnmarksloven og samiske rettigheter i fylket.

Et sentralt utsagn i artikkelen er: «Vi er lei av å bli satt opp mot hverandre, lei av polarisering, konfliktorientering og etnifisering.» I artikkelen kan det virke som om artikkelforfatterne mener at denne situasjonen har oppstått fordi NRK Brennpunkt omtalte etnisk baserte rettigheter i Finnmark, og fordi Nordlys og Harstad Tidende har sluppet til motforestillinger mot konsekvensene av en etnisk basert lovgivning i Finnmark og egen samisk språksone i Tromsø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer