Gener og raser

- Ikke rasistisk å snakke om gener og rase, mener Trond Methi ved Bioteknologisenteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GENER: Under overskriften «Og resten står skrevet i genene...» trekker Cathrine Sandnes i tvil genenes betyding for prestasjoner innen sport. Sandnes’ argumentasjon er først og fremst av følelsesmessig karakter.

Man skal få en besk fascistisk smak i munnen hvis man forfekter at gener skal kunne ha noe å si for talent og ferdighet på idrettsbanen. Da er det langt mer politisk korrekt å tro at «inni er vi like», og at vi alle kan bli verdensmestere bare vi «jobber hardt for det». Selv om en slik idé kan virke oppmuntrende og betryggende i barnehagen er dette dessverre ikke helt tilfellet i den virkelige verden.

For selv om mennesker er temmelig like genetisk, finnes det forskjeller som uomtvistelig skyldes gener. Det er med andre ord ikke rasistisk at noen «raser» må ha tilpassede doseringer av legemidler fordi de har andre genetiske varianter av mikrosomale leverenzymer, like lite som det er rasistisk at struktur av benbygning og muskelfibre er genetisk betinget.

En ting er genotypiske varianter, en annen ting er fenotypiske egenskaper, nemlig det observerbare totalresultat av et genetisk oppsett. Det er det sistnevnte vi måler når løpshastighet klokkes inn, og prestasjonene er normalfordelt i befolkningen. Sandnes har rett i at forskjellene innad i en «rase» er større enn forskjellene mellom «rasene».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer