KOMMENTARER

Verdens forsvarsutgifter

Generalenes tidsalder

Verden ruster seg som aldri før i moderne tid. Økt spenning og et teknologisk kappløp driver forsvarsutgiftene i været.

VISER VEI: Kines president Xi Jinping og USAs president Donald Trump. De viser vei i det globale våpenkappløpet. Foto: AFP / NTB Scanpix
VISER VEI: Kines president Xi Jinping og USAs president Donald Trump. De viser vei i det globale våpenkappløpet. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er fredsforskingsinstituttet i Stockholm, Sipri, som mandag la fram sine årlige tall for verdens utgifter til krigsindustrien. De viser at verden i 2018 brukte 76 prosent mer - nesten dobbelt så mye, i regulerte priser - på forsvar enn i 1998. Det var i en «uskyldstid» etter Den kalde krigens slutt, før Kina begynte sin voldsomme opprustning på 2010-tallet, og før den russiske presidenten Vladimir Putin begynte med sin omfattende modernisering av det russiske forsvaret. Og før Donald Trump til tross for total dominans i både budsjetter og slagkraft «svarer» på disse utfordringene med å øke de astronomiske amerikanske forsvarsutgiftene med 4, 6 prosent i 2018. De ble økt for første gang på sju år, og planene er en enda sterkere økning i utgiftene til forsvaret for 2019 og 2020.

Tallene viser at verdens forsvarsutgifter i fjor økte med 2, 6 prosent, nesten like mye som verdensøkonomien samlet, som økte med 3, 7 prosent. Og de viser at verdens forsvarsutgifter var høyere enn noensinne, i sammenliknbare priser, enn siden SIPRI startet sine målinger i 1988.

Det forteller oss at vi lever i ei tid med økte politiske og militære spenninger. Og at fokuset ikke først og fremst er på nye tillitskapende mekanismer, men på at politiske rivaler heller satser på å overgå hverandre med smartere, og stadig dyrere, våpen. Det er de nasjonale militære strategene som framfor noen andre styrer butikken i internasjonalt diplomati, og ikke internasjonale fredsmeklere. Overnasjonalitet er på vikende front i forhold til null-sum-spillere, som Donald Trump, Vladimir Putin, og - i hvert fall når det gjelder forsvar - Xi Jinping. Det fører til at rustningsbegrensingsavtaler - som INF-avtalen - ble skrotet i 2018.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer