Generalens banditter

Kontroll av våpensalg er meget svak.

GENERALEN KAPITULERER:  Sverre Diesen.
GENERALEN KAPITULERER: Sverre Diesen.Vis mer
Meninger

Tidligere forsvarssjef, general Sverre Diesen, er en mann som liker å sette spor etter seg i offentlige debatter. Det skal han ikke klandres for. Tvert imot er det behov for frimodige offiserer i den forsvars- og sikkerhetspolitiske debatten. Diesen pleier ikke spare på kruttet når han kritiserer andres manglende dømmekraft, eller politikernes svake forståelse av militære spørsmål. Denne gang har han satt seg som mål å demontere hele ordningen for eksport av forsvarsmateriell. Diesen mener regelverk og systemendringer ikke vil være noen garanti mot at materiell forsvaret kvitter seg med, havner på ville veier. Hvis forsvaret i det hele tatt skal selge materiell til noen, vil det alltid kunne bli kjøpt av banditter, sier han til Dagsavisen. Skal vi være sikre, må vi lage spiker av alt sammen, forklarer den tidligere forsvarssjefen.

Sverre Diesens uttalelser er interessante av flere årsaker. En grunn er at han i kraft av sine posisjoner må kjenne problemene grundig. Et system som utvalgte politikere og offiserer gjerne omtaler som verdens strengeste, er kanskje ikke verdt noe. Samtidig er det påfallende at Diesens utspill kommer nå, etter at bl.a. Dagbladet har avslørt en rekke våpen- og materiellsalg som er under etterforskning av politiet og som Stortingets kontrollkommisjon undersøker. Tidligere har nemlig pipen hatt en helt annen lyd. Når noen har påpekt faren for at norske våpen ender i krigførende land eller områder, er det rutinemessig og i årevis blitt avvist med henvisning til politisk kontroll og det staute regelverket. Først da det ble kjent at regjeringen Stoltenberg solgte forsvarsmateriell til Moammar Kadhafi, var det flere som våknet. Det salget skjedde kort tid før det norske flyvåpenet bombet Libya.

Diesen har utvilsomt rett i at det aldri vil være full sikkerhet for hvor våpen og annet militærmateriell til sist ender. Å kapitulere helt for problemet, er likevel ingen farbar vei. Norge er en betydelig våpenprodusent med et årlig eksportvolum på fire- fem milliarder kroner.
Det meste går til allierte, men også land som konsekvent bryter menneskerettighetene.
Tidligere i år la SV fram et forslag om at Norge ikke skal selge strategisk forsvarsmateriell til land der myndighetene begår alvorlige brudd på menneskerettighetene. Det fikk bare støtte fra KrF og Miljøpartiet.

Her er vi ved problemets kjerne. Eksport uten kontroll skyldes ikke bare rot i forsvarets organisasjon. De fleste politikere har liten interesse for å stramme inn. Hensynet til våre allierte og våpenindustrien kommer først.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.