Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Generaliserer om homofile og sexkjøp

Sexkjøp av mindreårige er uakseptabelt.

LEDER: Ingvild Endestad, Leder i FRI (Tidligere LLH)  Foto: FRI
LEDER: Ingvild Endestad, Leder i FRI (Tidligere LLH) Foto: FRI Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV2 har de siste dagene publisert flere saker om en gutt som har solgt sex til menn siden han var 12 år. I FRI — Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (tidligere LLH) er vi klinkende klare på at sex med mennesker under seksuell lavalder er ulovlig, og at det er fullstendig uakseptabelt når voksne utnytter ungdom i en sårbar posisjon.

I en av TV2s artikler uttaler Elin Kock ved Pro-senteret bekymring for at dette ofte ser ut til å ramme ekstra sårbar ungdom. Vi deler denne bekymringen. Vi vet at ekstra sårbare barn og ungdom er mer utsatt for seksuelle overgrep enn andre, og vi har som samfunn et ansvar for å ivareta disse barna bedre.

Som landsdekkende organisasjon har FRI et særskilt ansvar, i og med at en del skeive ungdommer kan klassifiseres som særlig sårbare. Det som skjer av overtramp på våre arenaer skal vi jobbe aktivt mot. Når det er sagt, er det viktig for oss å understreke at vi er uenige i Kocks uttalelse om at dette «ofte en del av et homofilt miljø, hvor dette er akseptert».

Vi har vært i kontakt med PrO-senteret og er klar over at denne uttalelsen fremstår mer generalisert enn det som var deres intensjon.

Kocks viser her til at enkelte grupper blant homofile har større aksept for sex med mindreårige enn andre. Det er en uhyre viktig nyanse, og vil selvfølgelig også gjelde for enkelte heterofile grupperinger.

At 16-åringer som lager profil på Gaysir får tilbud om å selge sex som velkommen-meldinger i innboksen sin er problematisk. Men det er ikke mer problematisk på Gaysir enn eksempelvis på Sukker. Det finnes ikke belegg for å si at forekomsten av slike meldinger er høyere fra homofile menn enn fra heterofile menn.

Det vi dog vet er at ungdommer som er sårbare fra før av kan ha dårligere grunnlag for å kunne ta sunne valg eller for å varsle når de opplever overgrep. Vi har også kjennskap til at mange unge gutter har mindre erfaring og kompetanse i grensesetting på uønsket seksuell aktivitet og tilnærminger enn det mange jenter har.

Vi må derfor i større grad sørge for at unge gutter får kompetansen og verktøyene til å utvikle en seksuell identitet med de grensene de selv ønsker. Gaysir er en av få arenaer for skeive ungdommer, mens andre ungdommer gjerne har flere arenaer. Derfor er det så viktig med tiltak som kan bidra til å trygge skeive ungdommers identitet.

I så måte er vi i FRI veldig glade for vår ungdomsorganisasjon Skeiv Ungdom som tilrettelegger for trygge og rusfrie møteplasser for ungdom, og vi jobber samtidig med å heve kompetansen om kjønn og seksualitet blant voksne som til daglig jobber med barn og unge.

Det er viktig å holde tunga rett i munnen når man snakker om sex med mindreårige, og sex som er lovlig. I disse sakene omtaler man begge deler. Når det er sagt, så er ikke lovlig i juridisk forstand ensbetydende med trygt, godt og ønskelig. Ting som ikke er lovlig kan være problematisk av andre årsaker.

Det er fullstendig uakseptabelt i situasjoner der voksne mennesker bevisst utnytter enkelte ungdommers sårbarhet. I tillegg er det slik at også ungdom som er under 16 år registrerer seg med falske profiler på ulike nettsider. Det er ikke alle som sier at de er 16 år som er det, og voksne mennesker som er trygg på sin identitet er nødt til å ta ansvar for den makta de har. Ved å være seg sin makt bevisst vil man kunne gjøre seg noen refleksjoner rundt at en ungdom som kanskje ønsker sex der og da muligens ikke har de riktige verktøyene for å ta et valg som for framtida vil oppleves riktig og godt.

Vi i FRI vil gi honnør til de ungdommene som deler sine erfaringer og reiser en viktig debatt. Den debatten skal og vil vi ta. Men disse ungdommene fortjener at vi tar debatten på et godt kunnskapsgrunnlag, at vi ikke generaliserer en hel minoritetsgruppe og at vi jobber sammen for å styrke ungdommers mulighet til å skape en trygg identitet og seksualitet som ruster dem til et godt voksenliv.