Nasjonalmuseet

- Generaltabbe av Nasjonalmuseet

Kunstkritiker tar et nådeløst oppgjør med Nasjonalmuseets påståtte passivitet i byggeperioden.

TAR TID: Mens nytt Nasjonalmuseum skal bygges og klargjøres, er museet altfor passivt, mener kunstkritiker Mona Pahle Bjerke. Åpningen skal finne sted neste sommer, etter forsinkelser. Foto: Frank Karlsen
TAR TID: Mens nytt Nasjonalmuseum skal bygges og klargjøres, er museet altfor passivt, mener kunstkritiker Mona Pahle Bjerke. Åpningen skal finne sted neste sommer, etter forsinkelser. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes vi burde kunne forvente mer av en institusjon som mottar nær en milliard kroner årlig. Jeg opplever at Nasjonalmuseet er altfor passive og tilbakelente, sier kunstkritiker Mona Pahle Bjerke til Dagbladet.

I en kronikk/anmeldelse publisert hos NRK onsdag, tordner kunstkritiker Mona Pahle Bjerke mot Nasjonalmuseet.

Hun tar et voldsomt oppgjør med ledelsen i Nasjonalmuseet og Nasjonalmuseets kunst, som har vært på utlån i Blaafarveværket, Dronning Sonja Kunststall, Kunstnernes Hus og Teknisk Museum sommeren 2021.

- Hva er egentlig planen?

Ifølge Pahle Bjerke er det bare Louvre-museet i Paris som mottar mer offentlige penger enn Nasjonalmuseet, som for tida er stengt grunnet bygging av det nye museet.

Nasjonalgalleriet stengte sin siste avdeling i januar 2019.

- Da det i november 2020 ble klart at åpningen av nytt nasjonalmuseum måtte skyves helt fram til 2022, ble det et voldsomt rabalder. Det er vanskelig å forstå hva som egentlig er planen. Som et museum som i 2021 mottok hele 881 millioner kroner over statsbudsjettet til drift, er det rart de ikke kjenner samfunnsoppdraget tynge mer, skriver hun i kommentaren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.