Tre nøtter til Askepott:

- Generaltabbe!

Den nye plakaten til «Tre nøtter til Askepott» vekker reaksjoner i bueskyttermiljøet. Ser du feilen?

SER DU HVA SOM ER GALT?: På plakaten til den nye filmen «Tre nøtter til Askepott» er det en historisk feil. Foto: Storm Films/Nordisk Film Distribusjon
SER DU HVA SOM ER GALT?: På plakaten til den nye filmen «Tre nøtter til Askepott» er det en historisk feil. Foto: Storm Films/Nordisk Film Distribusjon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart kommer filmen som alle nordmenn samler seg for å se hver julaften i ny drakt. «Tre nøtter til Askepott» har premiere neste måned med skuespillere som Astrid Smeplass og Cengiz Al i hovedrollene.

Innspillingen har nye, oppfriskede bilder og hele filmen har blitt spilt inn i Norge under pandemien. Plakaten som har blitt sluppet i forkant av lanseringen vekker nå reaksjoner.

KJENDISTUNGT: Vi finner både etablerte filmstjerner og mindre erfarne skuespillere på rollelista til «Tre nøtter til Askepott», som kommer på kino 12. november 2021. Video: Rød Løper/Nordisk Film Norge Vis mer

Buefeil

På plakaten står skuespiller Astrid Smeplass med en bue i hånden. For det utrente øyet ser det helt vanlig, men ifølge ekspertene er buen spent feil vei. Det påpeker Jan Roger Skytteseter, som er generalsekretær i Norges Bueskytterforbund.

FEIL: - Buen på plakaten er spent feil vei, og er lite effektiv, forteller generalsekretær, Jan Roger Skytteseter. Foto: Norges Bueskytterforbund.
FEIL: - Buen på plakaten er spent feil vei, og er lite effektiv, forteller generalsekretær, Jan Roger Skytteseter. Foto: Norges Bueskytterforbund. Vis mer

- Normalt skal strengen gå andre veien, for da spennes disse buelemmene opp slik at den får større kast i pilen. Hvis pilen slippes når den er spent slik som det illustreres, går den tilbake til utgangspunktet, forteller han til Dagbladet.

I hovedrollen spiller musikkartisten Astrid Smeplass i rollen som Askepott. Den østtyske-tsjekkoslovakiske filmen fra 1973 har alltid vist Askepott i en sterk rolle som skyter med pil og bue, og dette er noe Smeplass bringer videre til nyinnspillingen.

Ikke like effektiv

- Buen på plakaten er en historisk bue. Den er svak der strengen er festet, og slik det er illustrert ser det ut som at det er permanent. Hvis dette er tilfellet er den lite effektiv, sier bueeksperten.

Videre forteller han at dette mest sannsynlig er noe bueskyttere reagerer på, og at publikum ikke kommer til å irritere seg over feilen.

- Hvis man bøyer den historiske buen enda lenger i strengen, blir allerede buen krummet innover. Den skulle vært andre vei, forteller Skytteseter.

Likevel legger han ikke skjul på at dette kan bidra til å være god markedsføring for bueskyttersporten.

- Dette er flott for bueskyting, fordi folk kanskje vil prøve å skyte med pil og bue selv. Plakaten er bare en illustrasjon og det er ikke noe galt i bildet, sier Skytteseter.

Generaltabbe

NRK skrev saken først. De intervjuet filmprodusenten Frederick Howard, som produserer nyinnspillingen med norske Storm Films. Han legger ikke skjul på at det har skjedd en tabbe med plakaten.

- Vi har jo greid å gjøre en generaltabbe, innrømmer filmprodusent Frederick Howard ovenfor NRK.

I intervjuet forteller Howard at han har vært i kontakt med bueskytterforbundet på grunn av plakaten. Han forteller også at alt i filmen skal være så historisk riktig som mulig, men at han må innrømme at ingen med kompetanse på historiske buer var til stede da bildet ble tatt.

- Da ble det gjort en god, gammeldags, menneskelig feil, hevder Howard.

Han lover derimot at buene brukes riktig i filmen.

«Tre nøtter til Askepott» har kinopremiere 12.november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer