DEBATT

Debatt: Skolestrik for klimaet

Generasjon desperat?

Det viktigste med det som skjer nå, er at de unge finner håp i sin nye aksjonisme. At de er noe mer enn «generasjon lydig», at «generasjon prestasjon» også kjenner på desperasjon og kraften som ligger der!

HVA MED VEKSTSAMFUNNET?: hvilken retning vil ungdommens engasjement ta, hva tror de vil hjelpe og hvilke midler griper de til.

Nøyer de seg med «grønn vekst» og satsing på teknologiske løsninger, uten særlige konsekvenser for levemåten vi har vent oss til – eller vil de selve vekstsamfunnet til livs, spør innsenderen. Her fra skolestreiken i Oslo 22. mars. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HVA MED VEKSTSAMFUNNET?: hvilken retning vil ungdommens engasjement ta, hva tror de vil hjelpe og hvilke midler griper de til. Nøyer de seg med «grønn vekst» og satsing på teknologiske løsninger, uten særlige konsekvenser for levemåten vi har vent oss til – eller vil de selve vekstsamfunnet til livs, spør innsenderen. Her fra skolestreiken i Oslo 22. mars. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er noe som skjer. Over hele landet går unge til skolestreik og tar til gatene, for å rope ut sin desperasjon over klimakatastrofen – og egne framtidsutsikter. Greta Thunberg visste neppe hva hun satte i gang, der hun stillferdig satt under plakaten «Skolstrejk för klimatet». Nå ser vi Fridays For Future over vele verden.

Sist fredag var jeg øyenvitne i Trondheim. Allerede på trikken skjønte jeg hva som var i gjære. På hver holdeplass sto de, med plakater og paroler, og midtgangen ble fylt opp. De strømmet gjennom gatene, fant veien til Tordenskjoldsparken, det må ha vært flere tusen. Og det var ikke noen tungsindig, alvorlig forsamling; smilet og latteren satt løst, og de slo gjerne av en prat med en gammel mann.

Stolte bar de sine forseggjorte paroler, begeistret ropte de fyndige slagord, og høyt applauderte de det som ble sagt over dårlige høyttalere, før de marsjerte ut gjennom gatene i skjønn uorden.

Debatten om gyldigheten av fravær fra skolen holdt på å overskygge hva det faktisk handler om: en generasjon som har fått nok av unnfallenhet og utsettelser, regnestykker med gitte svar og troen på at teknologien vil løse alle problemer. Selvsagt gjelder det ikke alle, men uroen ser ut til å øke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer