Generasjonskløft

Kylie har nesten 14 år mer på rompa enn Britney. Men det ser slett ikke sånn ut.

BEGGE KAN få deg til å hoppe hemningsløst rundt på dansegulvet. Begge begynte som uskyldige barnestjerner. Og begge har slitt listetoppene. Nå skal de konkurrere, og når knivingen begynner neste uke, har Kylie hatt hit etter hit i imponerende femten år allerede. Men de begynte ganske likt.

Mens barnestjerner sjelden klarer seg til de blir voksne her til lands (Unntak: Gry Jannicke), har både Britney og Kylie klart overgangen. Veldig tidlig var de blonde, flinke til å danse og flinke til å synge med uskyldige stemmer. Britney Spears var bare ti år da hun fikk være med i det superpopulære «Mickey Mouse Show» på Disney Channel. Dessuten sang hun mye i kirkekor i den unnselige hjembyen i sørstatene. Men så oppdaget talentspeidere at utstrålingen hennes passet til noe ganske annet: Britney var den herlig vanlige amerikanske jenta som kunne trikset å være sexy samtidig. «Baby, one more time», med Britney i skolepikeuniformen slo gjennom så det holdt. De tre platene hun har gitt ut til nå har i følge Reuters solgt 60 millioner.

Kylie Minogue brukte litt det samme trikset. Hun var tidlig med i en slags australsk versjon av Mickey Mouse Club Show: «Young Talent Time». Men det var i såpeserien Neigbours hun ble kjent. Og så fant smartinger på at de måtte ta den populære skuespilleren inn i et studio. 20 år gammel og med krøllete lyst hår og stort smil slo hun gjennom med «You Should Be So Lucky» (lucky lucky lucky) i 1988. Og etter det kom bare hit etter hit, bemerkelsesverdig mange på rad, faktisk. Og hun så ganske pen og grei og kjedelig ut.

BRA DAMER:

Kylie er bitteliten, omtrent halvannen meter, og selv er hun mest glad i føttene sine. Men det er rompa si hun er kjent for. Den pleier hun å sminke: Babyolje, brunkrem og skimmerpudder. Britney ser ganske vanlig og amerikansk ut, og hun viser alltid fram magen. Av og til en brystvorte på en pupp som mange mener har vokst betenkelig mye. Likevel har Kylie gjort det bedre på sexy-kåringer i det siste. VH1 kåret henne i år til verdens mest sexy artist. Foran Britney. Kjendismagasinet Heat har gjort det samme. Men Britney følger hakk i hæl.

Uansett er begge stjernene nå plutselig bekymret for at det blir for mye kroppsfokusering. Her er to ferske sitater:

- Jeg var bekymret for at tittelen («Body language» journ.anm.) ville trekke mer oppmerksomhet til kroppen min enn jeg ønsket. Men jeg konkluderte med at det finnes kroppsspråk overalt, og det å kommunisere med kroppen er en integrert del av det jeg gjør, sa Kylie da hun nylig hadde pressekonferanse om sitt kommende album.

- Jeg kommer ikke til å sprette ut av coveret og vise skrittet mitt. Det er ikke meg. Jeg vil aldri gjøre noe slikt. Musikken er det viktigste for meg, sa Britney da hun skulle kommentere at hun tok av seg trusa i musikkbladet Rolling Stone. Og gir som vanlig litt doble signaler: miksen av uskyld og sex. Men det er stadig mindre uskyld tilbake, jomfrudommen er jo for lengst historie og nå skal Britney være moden.

- Sex har ikke gjort meg til en dårlig person, sier hun nå.

Og det er ikke bare Rolling Stone som har hatt Britney som kinky coverpike, hun var i sado-masoschisme-utstyr i W og i siste utgave av Esquire har hun rompa bar. Selv benekter hun at dette er noe markedsføringstriks. Hun spiller på sex, fordi hun ikke har det. For hun mener fremdeles at det er best å bare kysse på guttene til man er sikker på at det blir giftemål.

- Plata er sensuell og seksuell, fordi jeg ikke har det i livet mitt akkurat nå, sier hun. Derfor går tekstene på plata blant annet sånn: «Oh, it\'s so hot, and I need som air/And, boy, don\'t stop, \'cause i\'m halfway there...». Og: «Would you undo my zipper, please?...». For ikke å snakke om «I see your body rise, rise...».

Modenheten har gått så langt at en av sangene, Touch of my Hand, handler om onani. Hun rødmet riktignok da hun måtte snakke om denne sangen på MTV for ikke så lenge siden.

- Dette er et ømtålig tema...Men det er en sunn og positiv ting.

BRA MENN:

Kjendiser har kjente kjærester, og både Kylie og Britney har dratt nytte av dem. Britney traff Justin Timberlake allerede i Mickey Mouse Show. De var sammen i fire år, og det var nok å skrive om. Justin var jo allerede stjerne i boybandet N\'Sync. Så ble Britney stjerne. I fjor ble det slutt, og det var mye å skrive om det også. Og nå er det Justin som av mange blir regnet som den store stjernen, mens mange mener at Britney hermer etter ham på den nye plata. Uansett: I det siste er Britney koblet med folk som Fred Durst. Og Colin Farrell. Men hun er visst singel. Og det er jo uansett bare kyssing det er snakk om.

- Folk skjønner ikke hvor skarp og intelligent Kylie er, eller hvor kul hun er, sa Michael Hutchence i INXS til vennene sine. Han og Kylie var plutselig kjærester. Det var lenge før Kylie var kul. Hun hadde jo nylig vært sammen med pusemannen Jason Donovan, de hadde spilt sammen i såpeserier og sang etterhvert duetter sammen. Kylie sier at Hutchence var den første store kjærligheten, og det var ikke dumt for karrieren hennes heller. Nå er hun sammen med Olivier Martinez, en fransk skuespiller.

NEDTUR?

Det var på midten av nittitallet. Kylie hadde ikke gjort det så bra på en stund, det var som om åttitallet fremdeles hang fast i de lyse krøllene og det ufarlige smilet. Men plutselig var hun der igjen. Død og ganske naken i rennende vann. Det var videoen til «Where the wild roses grow», der Kylie sang i duett med selveste Nick Cave. Han fikk nok mange av de samme spørsmålene som Michael Hutchence hadde fått. Synes han virkelig at Kylie var kul? At hun kunne synge? Han sa så. Men vi skjønte det kanskje ikke helt før hun kom med platene «Light Years» og «Fever». I løpet av nittitallet hadde hun fullstendig forlatt det amerikanerne liker å kalle «girl next door»-imaget, og blitt den Kylie vi kjenner i dag. Fever kom i 2001 og ga Kylie den største hiten hun har hatt hittil. «Can\'t Get You Out of My Head». Det var først da hun fikk sitt gjennombrudd i USA.

Mens Kylie har vært på topp de siste årene, var ikke fjoråret noe særlig for Britney. Salget av den siste plata «Britney» var dårlig. Hun spilte i Crossroads som fikk elendige kritikker. Det var bruddet med Justin, og foreldrene som ble skilt. Hun tok en pause. Nå er hun tilbake, og det med Madonna på laget. Alle liker Madonna, det gjelder Kylie og Britney også. Men nå kan det virke som Madonna liker Britney best. Først bytta de t-skjorter en stund. Tullekyssa på tv gjorde de også. Men det toppet seg da Madonna faktisk dukket opp i Britneys nyeste singel og slanger seg rundt med henne i videoen.

Neste uke får vi se. De har nytt image begge to. Mens Kylie har gått for en Brigitte Bardot-look, etterliknet Britney nylig 60-tallsskuespilleren Angie Dickinson i Esquire magazine. Kylie ligger allerede på topp i med sin singel «Slow». Singelen til Britney gjør det foreløpig ikke så bra. Så da er det bare å vente til uka.

Kilder: Rolling Stone, Vh1, AMG, BBCi

<LI> 21 år <LI> Gir ut sitt fjerde album <LI> Britney om Kylie: Ååå, hun er fantastisk! Hun er så søt og så liten! Jeg så henne i dag og sa: «Gud, du er så bitteliten, og den søteste i hele verden!»
<LI> 35 år <LI> Gir ut sitt niende album <LI> Kylie om Britney: Jeg tror våre plater kommer til å være svært forskjellige.