UTFORDRING: Tørke er allerede et stort problem, og det vil bli verre om ikke togradersmålet nås, mener artikkelforfatteren. Bildet er fra Spania. Foto: NTB Scanpix
UTFORDRING: Tørke er allerede et stort problem, og det vil bli verre om ikke togradersmålet nås, mener artikkelforfatteren. Bildet er fra Spania. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Generasjonskamp

Generasjonsmotsetningene er der allerede

De som har gjort minst for å skape klimaendringene er i gang med å betale regninga.

Meninger

Jan Davidsen, forbundsleder i Pensjonistforbundet, svarte 25.8 på min kommentar om aldersrabatt. At mitt forsøk på litt overdrevet humor om en problemstilling som er reell var like feilslått som Mongstad lever jeg fint med. Men et godt og seriøst svar krever også et seriøst tilsvar fra min side.

Mathias Malmgren
Mathias Malmgren Vis mer

Jeg foreslår derfor at vi legger mesteparten av det jeg skrev tidligere vekk, og fokuserer på at det er noen skillelinjer mellom generasjonene som må løses, og helst snart.

For – på boligmarkedet er unge reelle tapere, selv om virkeligheten åpenbar er mer nyansert enn jeg framstilte den som. Liberalisering av boligmarkedet, og den enorme prisveksten, gjør unge til de største taperne.

Det er ikke vanlige folk som har skapt dette problemet, men en villet politikk gjennom flere år. Det kreves en aktiv boligpolitikk for å bremse prisveksten. Hvis ikke noe gjøres vil enda flere ungdommer føle at de som sitter med makta ikke hører oss, det vil skape enda større generasjonsmotsetninger.

I arbeidsmarkedet er tiden da ufaglært ungdom enkelt kunne få seg jobb i stor grad over. En globalisert økonomi og ny teknologi gjør at utenlandsk arbeidskraft og maskiner tar over mange jobber. Lediggang er alltid et problem, uansett hvem det rammer, men vi ser at ungdom rammes hardest i dag. Arbeidsledigheten har vært oppe på tiprosenttallet. Lediggang i ung alder skaper ringvirkninger i et langt liv. Derfor er SVs ungdomsgaranti så viktig.

Men det største generasjonsskillet finner vi i det som kanskje er historiens største solidaritetsspørsmål, nemlig klimaendringene. Her finnes ikke bare skillelinjene mellom generasjoner, men også innen geografi. Klimaendringene er allerede i gang i land i sør, og rammer verdens fattigste. De som har gjort minst for å skape klimaendringene er i gang med å betale regninga.

Her i Norge kommer vi til å få en regning som får både pensjonsreformer og eldrebølger til å blekne. Dersom vi ikke klarer målet om å hindre to graders global oppvarming, og helst 1,5, vil ikke verden være til å kjenne igjen. Det blir alvorlige tørkeproblemer i de områdene i verden som i dag produserer mest mat. Dersom dette skjer blir dagens flyktningkrise bare peanøtter. Ekstremvær blir vanligere i Norge allerede, men vil kommer hardere og hyppigere. Det vil også koste.

Det er bra at du har troen på at de eldre også er opptatt av klima, og besteforeldrenes klimaaksjon er for eksempel en fantastisk gjeng. Men sammenliknet med ungdom er klimaengasjementet altfor lavt blant eldre. Og med eldre snakker vi her om mange flere enn medlemmene til pensjonistforbundet. Jeg skrev tross alt «de voksne» i mitt opprinnelige innlegg. Flere og flere unge opplever at stigen blir trukket opp foran øya våre. Heldigvis vet jeg at en stemme til SV er en stemme på noen som tar både arbeidsliv og klima alvorlig.

Hvis norske politikere vil hindre et generasjonsopprør på sikt, må disse utfordringene bli tatt på alvor. Det betyr handling, ikke bare prat. For generasjonsmotsetningene ble skapt lenge før jeg prøvde å være morsom.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.