Generasjonsvalget 2013

Det er tatt opp altfor mye olje i verden nå, hvis vi fortsetter å ta opp mer blir det bare mer CO2 i atmosfæren og vi barna får en ødelagt framtid.

FRYKTER KLIMAENDRINGENE: «Jeg er en gutt på 11 år som er veldig redd, sint og lei meg. Jeg er redd og sint fordi klimaendringene snart har gått for langt og jordas økosystemer holder på å bli ødelagt», skriver en av kronikkforfatterne. Foto: Bjørn Langsem
FRYKTER KLIMAENDRINGENE: «Jeg er en gutt på 11 år som er veldig redd, sint og lei meg. Jeg er redd og sint fordi klimaendringene snart har gått for langt og jordas økosystemer holder på å bli ødelagt», skriver en av kronikkforfatterne. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Debattinnlegg

Jeg er en gutt på 11 år som er veldig redd, sint og lei meg. Jeg er redd og sint fordi klimaendringene snart har gått for langt og jordas økosystemer holder på å bli ødelagt. En av grunnene er at vi tar opp altfor mye olje, og politikerne gjør ingenting med det. Det er tatt opp altfor mye olje i verden nå, hvis vi fortsetter å ta opp mer blir det bare mer CO2 i atmosfæren og vi barna får en ødelagt framtid. Voksne må ikke ødelegge hjemmet til andre mennesker og dyr. Det er jo nesten som å stjele og det er jo ulovlig. Så derfor syntes jeg at de voksne burde tenke på oss barn under valget til høsten. Jeg syntes det er veldig dumt at barn ikke får lov til å være med å stemme, sånn at vi barn også får være med å hjelpe til med klimaet og redde verden. Det er en av grunnene til at jeg syntes det er dumt at de voksne ødelegger framtida for barna. For det er vi barna som skal overta kloden etter de voksne. Derfor er det viktig at voksne stemmer på de riktige partiene under valget nå til høsten, partier som vil stanse global oppvarming. For vi barn vil ikke ha en ødelagt framtid.

Jeg er en jente på 30 år. Jeg husker da jeg var barn. Da var jeg miljødetektiv og bekymret for ozonlaget. Jeg husker bekymret politikere som handlet og stanset bruken av det giftige stoffet som ødela ozonlaget. For barnas framtid. I dag kan vi puste lettet ut og takke politikerne fra 80-tallet for at de reddet ozonlaget da det enda var mulig. Politikerne i dag viser dessverre ikke samme handlingskraft og mot. Klimaendringene og tap av naturmangfold er dagens største utfordringer og like alarmerende som et ødelagt ozonlag og truer barnas framtid mer enn de voksnes. Men det er nesten ingen politiske partier som snakker om dette i valgkampen. Den politiske debatten handler ikke om hvordan vi skal klare å redusere klimagassutslippene våre og de tar i dag valg som vil gi negative ringvirkninger inn i neste generasjons levetid. Dårlige valg på vegne av barna - de som snart skal ta over etter oss. Det er ironisk at de som skal leve med konsekvensene av våre egoistiske valg ikke kan stemme ved stortingsvalget til høsten. Det er deres stemme som burde veie tyngst. Eliah har en stemme og han vil bruke den. Jeg gir min stemme til han og alle de andre barna som ønsker en levende planet og et levelig klima. Derfor går min stemme til det politiske partiet som har de mest ambisiøse natur- og klimamålene. Det er nemlig de som vil gi barna en trygg framtid.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.