- «Generation Kill» er det tøffeste jeg har gjort

Alexander Skarsgård er lei kjekkasstempelet. Nå gjør han seg bemerket i «The Wire»-skapernes nye serie om Irak-krigen.

(Dagbladet.no): Stellan Skarsgårds eldste sønn Alexander har spilt i en rekke svenske filmer, ofte romantiske komedier, og hatt mindre roller i amerikanske produksjoner.

Nå har USA fått øynene opp for svensken, som får gode kritikker for den bærende rollen i krigsdramaet «Generation Kill». Til høsten blir han også å se som vikingvampyr i «True Blood», den nye serien til Alan Ball («Six Feet Under»).

Fra bok til tv-serie

«Generation Kill» er basert på den prisvinnende boka ved samme navn, ført i pennen av Rolling Stone-journalist Evan Wright, etter han maste seg til å få tilbringe to måneder i Irak sammen med amerikanske soldater.

Den fokuserer på kaoset soldatene opplever i den omdiskuterte krigen, og har nå blitt omarbeidet til en miniserie i sju episoder av David Simon og Ed Burns, duoen bak «The Wire».


Serien er svært tro mot den opprinnelige teksten og har fått med seg flere av de virkelige soldatene som konsulenter. En av dem, Rudy Reyes, spiller til og med seg selv.

Skarsgård ser ikke bort fra at amerikanerne reagerer på den realistiske framstillinga.

- Jeg er absolutt forberedt på debatten som kan følge i kjølvannet av «Generation Kill». Serien tar jo for seg opplevelsene til de som har vært i Irak og de 100 000 som fortsatt er der, og hvilken bagasje de har med seg når de kommer tilbake til USA, sier Alexander Skarsgård, sersjant Brad Colbert, på telefon fra Los Angeles.

FRA «GENERATION KILL»: Alexander Skarsgård (Brad Colbert) og James Ransone (Ray Person).
FRA «GENERATION KILL»: Alexander Skarsgård (Brad Colbert) og James Ransone (Ray Person). Vis mer

Snevert rolletilbud som kjekkas

«Generation Kill» er Skarsgårds første store rolle i USA, selv om han er kjendis i Sverige og attpåtil har blitt kåret til Sveriges mest sexy mann hele fem ganger.

Det er lett å høre at Skarsgård vrir seg på andre enden av telefonlinja når spørsmålet om akkurat det kommer opp.


- Det er farlig å spekulere for mye i ting som har med eget utseende og image og sånt. Man blir lett plassert i bås som hunk i overflatiske filmer. Man må rett og slett arbeide bevisst for å stå imot det å blir karakterisert som snygging, for det er så begrensende.

Et noe snevert rolletilbud i Sverige var en av grunnene til at Skarsgård dro for å prøve lykken som skuespiller i Los Angeles.

- Hjemme får jeg fortsatt tilbud om å spille gymnasgutt i romantiske komedier. Jeg er 31 år.

Han utelukker ikke at han snart vil jobbe i hjemlandet igjen, men det kommer an på tilbudene.

- Jeg har familie, venner og basen min i Sverige og har absolutt ikke forlatt landet for godt, men det handler om jobben. Dersom Roy Andersson eller Lukas Moodysson vil ha meg, reiser jeg tilbake, men jeg gjør heller saker som «Generation Kill» enn middelmådige komedier i Sverige, sier Skarsgård.

- «Generation Kill» er det tøffeste jeg har gjort

Ble livredd

Alexander Skarsgård karakteriserer rollen i krigsserien som den hittil tøffeste han har hatt. Stor selvtillit i casting-prosessen ble til redsel da han fikk rollen.


- Jeg var tvunget til å være selvsikker siden Brad Colbert, han jeg spiller, er så tøff. Han kalles jo Iceman. Da jeg hørte at jeg hadde fått rollen ble jeg likevel livredd. Jeg hadde et manus på 400 sider og et språk med koder jeg ikke kjente til, og jeg visste at innspilling skulle starte om bare to uker.

Det ble ikke mindre tøft da teamet ankom settet i Namibia.

- Først var det en ti dager lang boot-camp med fysisk har trening. I tillegg gikk vi gjennom alt vi ikke forsto eller ikke kunne, for eksempel hvordan radiokommunikasjonen fungerer eller hvordan man snakker til overordnede, samt et lynkurs om bakgrunnen og historien for det som finner sted i serien. Etterpå var det en uke med repetisjoner, vi pratet med individene som hadde opplevd dette og Evan Wright som skrev boka, forteller svensken.


Dessverre var ikke førstegangstjenesten, avtjent for mange år siden, særlig til hjelp i forberedelsene.

- Det var på en måte greit å ha lumpan i bunn, men samtidig går det jo ikke an å sammenligne. Sverige er det så å si bare på lek. Man har ingen reell trussel mer, man vet at man forhåpentligvis aldri må drepe noen. Sånn er det aldeles ikke for amerikanske soldater, sier Skarsgård.

Isolert på settet

SOLDATER: Alexander Skarsgård (nummer to fra venstre) spiller Brad «Iceman» Colbert i HBOs nye krigsserie «Generation Kill». Rudy Reyes, krigsveteranen som spiller seg selv, sitter helt til venstre.
SOLDATER: Alexander Skarsgård (nummer to fra venstre) spiller Brad «Iceman» Colbert i HBOs nye krigsserie «Generation Kill». Rudy Reyes, krigsveteranen som spiller seg selv, sitter helt til venstre. Vis mer

Det verste for skuespilleren var likevel å være så lenge borte fra familien og sine småsøsken.


- Jeg hadde vært tre måneder i USA og alt gikk så fort at jeg ikke rakk å dra innom Sverige for å pakke om. I tillegg pratet jeg så lite svensk som mulig for å holde på amerikansken som jeg hadde jobbet fram med en språktrener, noe som medførte at jeg måtte snakke med den svenske B-fotografen på engelsk og at jeg sjelden kunne ringe hjem til familien. Det ble lenge å være borte fra dem.

Den sju måneder lange isolasjonen hadde imidlertid god innvirkning på vennskapet.

- Det oppsto et fellesskap mellom oss gutter. De ordentlige soldatene sa at dynamikken vår minte om hvordan de hadde det i Irak. Vi omgås fortsatt kjempemye og alle syntes opplevelsen var veldig spesiell. Da vi møttes på festpremieren for et par dager siden var det nærmest euforisk stemning.


Alexander Skarsgård snakker om killarna, og det er fordi serien - med unntak av et par statister - bare har menn på rollelista. Derfor mener han det var lurt å trekke inn Susanna White som en av to regissører.

- «Generation Kill» er ingen riktig krigsserie, den handler vel så mye om dynamikk og mellommenneskelige forhold som om Humvees som kjører fort. Det var et smart valg å få Susanna til å gjøre fire episoder, for da ble det ikke for mye testosteron, forklarer Skarsgård.

Elsker alle norske kvinner

I Skarsgårds neste prosjekt spiller han en eldgammel vikingvampyr med langt blondt hår. Å gå fra det ene til det andre er en av de tingene han setter høyest ved skuespilleryrket, som har vært fulltidsbeskjeftigelsen de siste åra. Utdanning har han imidlertid ikke.


- Jeg gikk på skuespillerskole i USA, en veldig god en til og med, men så traff jeg en jente i Sverige og hoppet av utdanninga. Jeg dro hjem umiddelbart i troen på at kjærlighet overvinner alt, men så ble det slutt omtrent idet jeg landet på flyplassen, ler Skarsgård
.

Det har likevel ikke manglet på gode forbilder med en så anerkjent skuespiller i familien, selv om Alexander vil stå på egne bein og ikke hvile seg på etternavnet.

- Å skulle beskrive det å ha vokst opp med Stellan som far er vanskelig, for jeg har jo ikke opplevd noe annet. Jeg er inspirert, men har også gjort mitt for å skille meg fra ham, bevise at jeg har et talent og en begavelse og at ikke alt kommer av navnet Skarsgård.

Intervjuet er over, men Cosmopolitan-journalisten som deltar på konferansesamtalen sniker inn et siste spørsmål.

Hun vil vite hva svensken, snart stor stjerne i Hollywood, synes om norske jenter.


- Åh, herregud. Det er jo umulig å svare på. Nei, hva er det man sier i Norge da? De er friske og gode. Neida, he he, jeg elsker selvsagt alle norske kvinner, avslutter Alexander Skarsgård.

«Generation Kill» har amerikansk tv-premiere i kveld, og blir å se på Canal+ til høsten.

PÅ SETTET: Skuespillerne i tv-serien imiterer virkeligheten. Slik ser Evan Wrights bok ut med det oppdaterte omslaget.
I FELTEN: Virkelighetens soldater, beskrevet i Evan Wrights bok «Generation Kill».
FRA «GENERATION KILL»: Alexander Skarsgård i midten. Til høyre står Lee Tergesen («Oz»), som spiller Rolling Stone-journalisten Evan Wright.
PÅ AMERIKANSK TV: Alexander Skargård gjorde promoarbeid for serien i forrige uke. Her intervjues han under Television Critics Associations presseturné.