Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Geniale Lassgård

Lassgård som Wallander er vår politimann.

• Les også: På TV 2: «Kaldt blod»

TV: Svenskene og danskene er Nordens krimmestre når det gjelder å overføre krimromaner til tv-serier og film. I Norge skrives det så blodet spruter. Nasjonens forlag kaster kniver, piller, pistoler og intriger etter oss nesten hele året.

Vi er da også i besittelse av et stort knippe meget sobre krimforfattere, men det gjenstår fortsatt noe før bøkene omsettes til kvalitetstid på tv. Men det kommer nok, kanskje.

Inntil videre: bruk tid på den frittstående filmen «Pyramiden» - basert på Henning Mankells roman - som oppklares i kveld. Sånt kan man like.

Masseproduksjon


Igjen møter vi karakterskuespilleren Rolf Lassgård, i rollen som kriminalbetjent Kurt Wallander. Det er Lassgård som er Wallander på film, ingen andre.

Svenskene har masseprodusert både Beck og Wallander i serieformater med forskjellige skuespillere, men det er ingen som matcher Lassgård som Kurt Wallander selv om det sliter på i denne filmen. Det er i orden at det ser ut til å bli den siste filmen som igjen reddes av Lassgårds troverdighet og tilstedeværelse.

For dem som ikke er helt inne i Lassgård som Wallander, kan vi kjapt repetere: han er en politibetjent av den tunge sorten både fysisk og psykisk.

Han er i perioder tørst, spiser usunt, er kranglevoren, følsom, oppgitt og han er overarbeidet. Men særs dyktig. Og Lassgård evner fortsatt å utvikle Wallander-karakteren uten å gi slipp på hans tungsindige grunnpersonlighet.

Filmpolitihelt


Lassgård som Wallander er nabolandets store filmpolitihelt. Det skjønner vi godt. Lassgård er det kanskje noen som husker godt fra den melankolske rollen i filmen «Min store tjukke far» (1991) og med tårer fra «Etter bryllupet» (2006). Han spilte også Gunvald Larsson i Beck-filmene tidlig på 1990-tallet . Lassgård kan med andre ord sitt krimskuespillerfag.

I filmen møter vi foruten Lassgård en annen gammel kjenning, hans kollega Maja. Som vanlig suverent tolket av Marie Richardson.

Filmen starter med at et småfly ramler ned. I vraket ligger det to døde kropper og en detonert granat. Altså, her må en etterforsker med lang erfaring inn i bildet. Hvem? Ja, si det, du. Vår mann igjen, og det baller på seg med flere meningsløse og brutale drap og det er gamle brutale narkotikagjenger inne i bildet. Eller?

Traumatisk fortid


Åstedene er selvsagt Ystad & omegn. Som en ung Wallander opptrer en troverdig Gustaf Skarsgård, og det blir røffe tak for den følelsesmessige innestengte politimannen når han konfronteres med sin egen traumatiske fortid. Dette er noe bøkene og filmen alltid har hatt som et underliggende og betent sår som først nå kommer ordentlig fram - .

Ingen skam og droppe en sein topptur i dag. Nøy deg med en langfilmtur via «Pyramiden» sammen med milsluker Lassgård.

image: Geniale Lassgård
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media