BLIR OMSIDER FILM: Jo Nesbøs «Snømannen» er en av de aller mest populære bøkene i Harry Hole-serien. Nå har den planlagte filmen endelig funnet en regissør. FOTO: PROMO/SCANPIX
BLIR OMSIDER FILM: Jo Nesbøs «Snømannen» er en av de aller mest populære bøkene i Harry Hole-serien. Nå har den planlagte filmen endelig funnet en regissør. FOTO: PROMO/SCANPIXVis mer

Genierklært svenske lager Hollywood-versjon av Jo Nesbøs «Snømannen»

Erstatter Martin Scorsese.

(Filtermagasin.no): Hollywood-filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» har vært planlagt i flere år, men fikk en usikker framtid da opprinnelig regissør Martin Scorsese trakk seg fra prosjektet.

Men nå faller endelig brikkene på plass. Ifølge Variety er Scorseses erstatter omsider funnet: Den svenske regissøren Tomas Alfredson.

Kritikerrost Alfredson er kjent for særdeles kritikerroste filmer som «La den rette komme inn» og John Le Carré-filmatiseringen «Tinker Tailor Solider Spy».

Sistnevnte ble nominert til tre Oscar, blant annet beste manus og beste mannlige skuespiller (Gary Oldman).

Ifølge Variety vil Martin Scorsese fremdeles være med på prosjektet som utøvende produsent, mens Alfredson også vil skrive manuset sammen med Søren Sveistrup («Forbrytelsen»).

«Snømannen» (2007) er en av de mest populære bøkene om Nesbøs politihelt Harry Hole.

Det er ikke klart når filmen kan gå i produksjon, for dette er ikke det eneste prosjektet Alfredson har på blokka framover.

Blant annet jobber han for tiden også med en filmatisering av Astrid Lindgrens «Brødrene løvehjerte» - som trolig blir den dyreste skandinaviske filmproduksjonen noensinne.

Filmes ikke i Norge «Snømannen» skal produseres av Working Title Films, som kjøpte rettighetene til boka våren 2011, mens Universal kommer til å distribuere filmen.

TAKKET JA: Tomas Alfredson, sønn av den svenske regissøren Hans Alfredson, ses på som en av Nordens fremste regissører. Her på settet til «Tinker Tailor Solider Spy». FOTO: PROMO
TAKKET JA: Tomas Alfredson, sønn av den svenske regissøren Hans Alfredson, ses på som en av Nordens fremste regissører. Her på settet til «Tinker Tailor Solider Spy». FOTO: PROMO Vis mer

Ifølge avtalen med Working Title har Nesbø hatt makt til å kunne si ja eller nei til regissører som var interessert i oppdraget.

Han takket da ja til Scorsese først, men regissøren trakk seg da han fikk gjennom andre filmprosjekter. Ifølge Scorsese kommer filmen heller ikke til å lages i Norge.

- Jeg må beklage der også, men vi har flyttet filmen fra Norge til Midtvesten i USA. Av praktiske grunner. Men jeg skulle gjerne filmet i Norge, sa han til BA på tampen av fjoråret.

Dette er for øvrig ikke det eneste filmprosjektet som for tiden planlegges ut fra Nesbøs bøker. Warner Bros. har planlagt filmer av «Blood on Snow» og «Blood on Snow II: More Blood» - to kommende bøker som nordmannen har skrevet under pseudonymet Tom Johansen (også her er en svenske aktuell som regissør).

Dessuten ønsker Channing Tatum å regissere filmversjonen av den nye Nesbø-boka «Sønnen».

Denne saken er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter.