Genistrek i Algerie

«Jeg vil være revolusjonen i revolusjonen,» sa Algeries store forfatter Kateb Yacine. Med sin i dobbelt forstand fantastiske roman «Nedjma» (1956) satte han standard for seinere nordafrikansk litteratur, og også deler av den europeiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kateb Yacine ble født i Constantine helt nord i Afrika, hans far var oukil (advokat), han gikk på koranskole, siden på den franske skolen, men da urolighetene i Algerie brøt ut 8. mai 1945, ble han utvist. Yacine var kommunist og internasjonalist, han skrev diktsamlinger og skuespill, traff Brecht i Paris, reiste rundt i Europa under frigjøringskampen og var i Vietnam i 1967.

En politisk orientert forfatter med andre ord, og hans store verk «Nedjma», som nettopp omhandler tida fra Algeries første opprør mot koloniherrene i 1945 til begynnelsen av den endelig løsrivningen i 1956, er da også en fortelling om et undertrykt folk. Som for eksempel skildringen av gymnasiasten Lakhdar som blir pisket og torturert fordi han skal ha vært til stede ved en demonstrasjon og til alt overmål ha gravd ned en gammel pistol ved elva.

Tittelen skal vel være et bilde på Algerie, men henspiller også på vakre Nedjma, en Askepott med ståltrådbroderte sko, som samtidig er «steril og fatal, vår klans onde stjerne». Nedjma er kusine eller kanskje søster og i hvert fall ungdomsforelskelsen til de fire hovedpersonene i romanen, Mustapha, Mourad, Lakhdar og Rachid. Det er disse fire vi følger i denne romanen som også er en kjærlighets- og oppvekstroman.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer