Genova: Filmen

Italias toppregissører var i Genova under G8-toppmøtet. Kameraene pekte mot volden.

- Vi italienere liker å ødelegge oss sjøl av og til. Vi i filmen, litteraturen og politikken har sovet i 10-15 år. Genova er en unik mulighet å se på motsetningene i verden. Det er nødvendig for demokratiet at vi er årvåkne nå, sier regissør Gilla Pontecorvo til den engelskse avisa Guardian.

Cinema Italiano

Før toppmøte i Genova var han og 34 andre av Italias filmregissører samlet for å dokumentere hva som skjedde. De kaller seg Cinema Italiano. Dokumentaren de lager skal vise menneskene bak den antikapitalistiske ånden som svevet over den norditalienske havnebyen, sammen med tåregassen.

- De ser bra ut, fulle av liv. De kommer til å bli knust, sier regissør Paolo Pietrangeli. Han og tre kollegaer står utenfor Carlini stadion. Ut fra porten strømmer tusenvis av demonstranter. De venter også bråk. Demonstrantene er polstret på albuene og fra høytalere strømmer råd om hvordan man takler tåregass.

- Jeg klarer ikke mer

Senere presses demonstrantene tilbake til stadion. Bak dem ligger 23-åringen Carlos Giuliani. Skutt av en to år yngre livredd politimann som er siktet for uaktsomt drap. Rundt står en gruppe og roper «assasino, assasino».

- Vær så snill, kan du ta kameraet, sier kameramann Malcolm Pagani gråtende. Han klarer ikke å filme mer. På bakken ligger Giuliani livløs og blodig.

Den drepte skal tilhøre en anarkistisk gruppe som kaller seg «den svarte blokk». Deres angrep påvirker dokumentaren.

- Hvem er de? Hva sier de? spør regissøren Franco Giraldi.

Jakten på sannheten

To netter etterpå raider politiet en skole der Genoa Social Forum (GSF) har sitt hovedkvarter. Omkring 100 mennesker er inne i skolen. Flere bankes opp og arresteres og papirer blir beslaglagt. Lederne i GSF mener den italienske regjeringen står bak. Vil Cinema Italiano bidra til GSFs angrep mot Silvio Berlusconi?

- Selvfølgelig må vi vite sannheten. Og hvis de trenger den, kan vi bidra, sier Maselli.

Kilde: Guardian

DEMONSTRASJONER: G8-møtet ble ødelagt av et fåtall voldelig demonstranter.Alle foto: SCANPIX