Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

George Harrison (1943-2001)

I begynnelsen av august i år sa Beatles-produsent Sir George Martin i et intervju med Mail on Sunday: «Han vet at han kommer til å dø snart.» Mannen han snakket om var George Harrison, kreftsyk eks-Beatle. Torsdag døde han i Los Angeles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«George var som en lillebror for meg»

Sendt hjem

George Harrison, født 25. februar 1943, var lillegutten i The Beatles, og den lave alderen hans skapte problemer da Beatles spilte i Hamburg høsten 1960. Ikke var han 18, ikke hadde han arbeidstillatelse, og da en hevngjerrig klubbeier tipset politiet, bar det rett hjem til Liverpool for hele bandet.Da Beatles fikk platekontrakt i 1962, var det begynnelsen på en karriere som er unik i pophistorien, og som har vært gjenfortalt i det uendelige. Og George var en viktig del av Beatles, som sologitarist og etter hvert som skrivende konkurrent til Lennon og McCartney.Særlig etter albumet «Revolver» ble han en betydelig låtskriver. «Taxman», «I Want To Tell You», «Within You Without You», «While My Guitar Gently Weeps», «Here Comes The Sun» og, mest av alle, «Something», var særpregede Harrison-komposisjoner. Sistnevnte var eneste Beatles-singel som ikke var kreditert Lennon/McCartney.

Mollstemt

Sangene hans var gjerne innadvendte, mørke og mollstemte, men han hadde humoristisk sans. Beatles' musikkforlag Northern Songs forlangte et visst antall låter fra ham i løpet av et år, og da Harrison fikk beskjed om at det manglet en, svarte han med å skrive «Only a Northern Song». I studio var George den omstendelige, som flikket i timevis på en gitarsolo før han var fornøyd. Det var en prøvelse for Paul McCartney, som jobbet på spontanitet, og Harrison var i perioder bandets hakkekylling. Men også han kunne gjøre seg bemerket. Da en tekniker en gang ba ham dempe gitaren, repliserte han: «Du snakker ikke sånn til en Beatle!» Han var også den siste i bandet som var i studio for å lage en Beatles-låt. «I Me Mine», utgitt på «Let It Be», ble innspilt i januar 1970, bare et par måneder før drømmen offisielt var over.Da kunne Harrison få fritt utløp for sin oppdemmede kreativitet. Beatles var først og fremst der for låtene til Lennon og McCartney. Harrison ble sittende på mye ubrukt stoff, og solodebuterte med glans med en trippel-LP, «All Things Must Pass». Mild og jordnær musikk preger et av de ypperste soloalbumene Beatles-medlemmene laget. Den inneholdt blant annet hitsingelen «My Sweet Lord» , Bob Dylans «If Not for You» og «I'd Have You Anytime» , skrevet sammen med Bob Dylan.«All Things Must Pass» var Harrisons beste plate, og har inspirert andre artister fram til i dag.

«Life of Brian»

Etter 1975 var det ikke lett å være eks-Beatle - i hvert fall ikke for George og Ringo. Ingen kjøpte platene deres, og mens Ringo trøstet seg med drikke og den slags, ble George interessert i film - som produsent. Han var en god venn av Monty Python-gjengen, og uten ham hadde ikke «Life of Brian» blitt noe av. I alt var han med på produsentsiden på over 20 spillefilmer.Musikken opptok ham bare sporadisk, etter albumet «Gone Troppo» (1982) laget han ikke noe soloalbum før «Cloud Nine» i 1987. Det ble også hans siste. Men han rakk også å være med kameratene Bob Dylan, Tom Petty, Roy Orbison og Jeff Lynne i hobbygruppa Traveling Wilburys.

India

Mens Beatles-hysteriet var på høyden, fant Harrison styrke i meditasjon og Østens religioner. Han ble opptatt av indisk musikk, lærte seg å spille sitar og brukte instrumentet på flere Beatles-plater.Under innspillingen av Beatles-filmen «A Hard Day's Night» møtte Harrison unge Patti Boyd, som han seinere giftet seg med. Men rundt 1970 begynte ekteskapet å skrante, og Patti fant trøst hos Harrisons beste venn, Eric Clapton.

Clapton ble så frustrert og inspirert at han laget sin beste plate, «Layla and Other Assorted Love Songs» (hun var også inspirasjonen for «Something» og, noen år etter, Claptons «Wonderful Tonight»). Etter bruddet i 1977 giftet Harrison seg med Olivia Arias, et ekteskap som varte livet ut. Paret og sønnen Dhani bodde tilbaketrukket i det enorme huset Friar Park i nærheten av London.

MISTET FAR OG EKTEMANN: Sønnen Dhani med sin mor, Harrisons kone Olivia, tidligere denne måneden.Foto: SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!