Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

George Harrison er død

Eks-beatle George Harrison er død, 58 år gammel. Harrisons liv i bilder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Harrison hadde mer inne

Stjernene sørger over George

Nytt album

Tidligere medlem av Beatles, George Harrison, er død. Den legendariske sangeren, låtskriveren og gitaristen tapte kampen mot kreften, melder BBC.

Harrison døde klokka 13.30 lokal tid i går ettermiddag under et besøk hos sin gamle venn Gavin De Becker i Los Angeles i USA.

- Han døde med en tanke i hodet - elsk hverandre, sier De Becker.

Mye syk

Harrison fikk i 1998 behandling for strupekreft. I sommer ble han operert for lungekreft. I juli ble han behandlet for en svulst.

I tillegg til kampen mot kreften mistet Harrison nesten livet da han i 1999 ble stukket ned av en innbruddstyv i sitt hjem i Oxfordshire.

Ikke bare Beatles

Harrison har hatt stor suksess som artist og låtskriver etter at Beatles ble oppløst i 1970.

Han har gitt ut flere kritikerroste og velselgende soloalbum, og hadde stor suksess sammen med Roy Orbison, Bob Dylan, Jeff Lynne og Tom Petty i Traveling Wilburys.

Harrison har og gjort seg bemerket i filmbransjen, spesielt som produsent av Monty Pythons «Life of Brian» (1979).

Den stille

Han gikk under navnet «den stille beatle». George var bandets mystiker og den som med størst alvor og innlevelse engasjerte seg i østlig kultur og filosofi.

Hans livsholdning ble oppsummert i den første sangen han skrev for bandet, «Don't bother me». Den ble utgitt på Beatles' andre album.

Georges kone Olivia Harrison og sønnen Dhani (24) var hos ham da han døde.

Familien sendte ut denne erklæringen:

- Han forlot denne verden som han levde i den, klar over Guds tilstedeværelse, fryktløs overfor døden, i fred med seg selv og omgitt av familie og venner. George sa ofte: Alt annet kan vente, men søken etter Gud kan ikke vente, heller ikke kjærlighet for hverandre.

Filosofen Harrison var ikke uten humor, selv om han var roligere enn kollegene.

Under første innspilling med George Martin, spurte produsenten om det var noe George ikke likte. - Jeg liker ikke slipset ditt, lød svaret.

Da en reporter tidlig på 60-tallet ville vite hva gutta kalte mods-sveisen de ble kjent for ( i tillegg til musikken), svarte Harrison «Arthur».

Spøk

Han spøkte tilmed om egen dødelighet. Da det ble kjent at han var alvorlig syk, spilte Harrison inn en ny sang med tittel «Horse to Water». Opphavsmann står oppført som RIP (Rest in Peace)Ltd 2001.

Harrison gikk fort lei av glamouren og foretrakk musikeryrket framfor stjernestatus.

- Det var egentlig aldri noe så bra ved å være en beatle, skrev han i selvbiografien «I, Me, Mine» (1979).

- Det var aldri tvil. Beatles var dømt til å gå under. Ditt eget rom er så viktig, og vi hadde ikke noe. Vi var som aper i dyreparken.

Kunstner

Harrisons gitarspill var inspirert av Chuck Berry og Carl Perkins. Men han kvitterte for hjelpen med å vekke en ny generasjon amerikanere. Georges 12 strengers Rickenbacker, som kan høres på «A Hard Day's Night», spilte en stor rolle for soundet til Byrds.

Selv om John Lennon og Paul McCartney huskes som The Beatles' frontfigurer og mest prangende personligheter, har Harrison satt dype riller etter seg med sanger som «Here Comes the Sun» og «While My guitar Gently Weeps».

Frank Sinatra kalte «Something» en av de største sanger som noengang er skrevet.

Begynnelsen

Harrisons første gitar kostet tre pund. Han var 14 år gammel og sønn av en bussjåfør.

Studiene ble lagt på hylla til fordel for musikken da han ble trukket inn i The Quarrymen, der Lennon og MacCartney spilte.

The fab four var på plass i 1962, da Ringo Starr tok plass bak trommene.

Gjennombruddet i USA kom i 64 og Harrisons sologitar formet popmusikkens lydbilde i midten av tiåret. Kjærligheten til østens mystikk ble hørbar da sitaren supplerte gitar på John Lennons «Norwegian Wood».

Albumet «Revolver» rommer tre Harrison-låter, deriblant «Taxman», et bitende angrep på skatteordningen som tok beslag i 95 prosent av superstjernenes inntekter.

Han var 26 år da bandet ble oppløst. Trippel-albumet «All Things Must Pass» inneholdt hiten «My Sweet Lord». Harrison ble saksøkt for plagiat og tapte.

I 1971 organiserte han veldedighetskonsert for Bangladesh, 13 år før LiveAid.

Solokarrieren gikk i bølger. Han skilte seg fra Pattie og giftet seg med Olivia Aras i 78.

Hyllesten til Lennon, «All Those Years Ago», erobret annenplass på de britiske hitlistene.

Hele Norges coronakart