HAMBURG 1961: Fra venstre, George, John og Paul på taket til Top Ten Club, fotografert med Georges kamera. Legg merke til støvlene. Filmen «Living in the Material World» følger George Harrison fra barndommen, gjennom Beatles-epoken, til solokarriere, tida med The Travelling Wilburys til de siste, smertefulle åra da kreften sakte tok livet av ham. Alle bilder er hentet fra boka.
HAMBURG 1961: Fra venstre, George, John og Paul på taket til Top Ten Club, fotografert med Georges kamera. Legg merke til støvlene. Filmen «Living in the Material World» følger George Harrison fra barndommen, gjennom Beatles-epoken, til solokarriere, tida med The Travelling Wilburys til de siste, smertefulle åra da kreften sakte tok livet av ham. Alle bilder er hentet fra boka.Vis mer

George Harrison og resten av Beatles slik du aldri har sett dem

Beatles ukjente sider brettes ut i ny bok og film.

(Dagbladet): Roser og racerbiler. Kvinner og kokain. Meditasjon og musikk. Antimaterialisme og millioninntekt. I høst brettes livet til «den stille beatle», George Harrison (1943-2001), ut i all sin fargerikdom.

I fjor ble John Lennon feiret etter alle kunstens regler. I år er det George Harrisons tur.

I går ble Martin Scorseses tre og en halv times film om Harrison, «Living in the Material World», vist i Norge for første gang. Den blir lansert på DVD 23. november. I løpet av oktober utgir Libretto Forlag en praktbok bygd på filmen, spekket med fantastiske fotografier og memorabilia fra karrieren både før og etter Beatles.

Både filmen og boka inneholder eksklusive bilder av Beatles-kollegene fra 1960-tallet, mange av dem tatt av George selv.

Paul McCartney og Ringo Starr er blant de som bidrar til å fortelle historien om «lillebroren» i Beatles, den yngste av de fire.
Hjem fra Hamburg Regissøren Martin Scorsese har fått fri tilgang til enka Olivia Harrison rikholdige arkiv av brev, fotografier og private filmer.

TIL ØSTEN: India ble introdusert for George Harrison både gjennom Ravi Shankar og Maharishi Manesh Yogi. Østlig tenkemåte preget Harrison hele livet. I 1971 sto han bak den første av rockens store veldedighetskonserter, til støttet for Bangladesh.
TIL ØSTEN: India ble introdusert for George Harrison både gjennom Ravi Shankar og Maharishi Manesh Yogi. Østlig tenkemåte preget Harrison hele livet. I 1971 sto han bak den første av rockens store veldedighetskonserter, til støttet for Bangladesh. Vis mer

George var en ivrig fotograf og hadde ofte med seg åtte millimeter kamera i tida sammen med The Beatles. Mange av opptakene og fotografiene vises nå offentlig for aller første gang.

Filmen trekker fram musikeren George Harrison, som komponerte låter som «Something», «Here Comes The Sun», «While My Guitar Gently Weeps» og «My Sweet Lord». Den følger sologitaristen i Beatles-kvartetten fra barndommen.

En sein kveld prøvespilte han for John Lennon og Paul McCartney i annen etasje på en tom buss i Liverpool. Han ble ansatt. Snart var de i Hamburg, der Harrison som 17-åring var for ung til å komme inn på stedene de spilte.

Da det ble avslørt, ble hele gruppa sendt hjem igjen.

Clapton stjal kona «George elsket kvinner, og kvinnene elsket George», er det kryptiske svaret kona Olivia gir når spørsmålet kommer innpå Harrisons kjærlighetsliv. Han var en kvinneglad mann.

BARNDOMSHJEMMET: George Harrison i Upton Street, Liverpool, der han vokste opp, fotografert i 1961.
BARNDOMSHJEMMET: George Harrison i Upton Street, Liverpool, der han vokste opp, fotografert i 1961. Vis mer

Det er også hans gode venn Eric Clapton, som «stjal» Harrisons første kone Pattie fra sin venn på 1970-tallet.

Harrison giftet seg i 1978 med Olivia som han holdt sammen med til han døde. På spørsmålet om hva som er hemmeligheten bak et langt ekteskap, svarer Olivia: «Å ikke bli skilt».

Det blir ikke gått i detalj om Harrisons stoffmisbruk, men hans nære forhold til kokain i en periode blir belyst i filmen.

Både filmen og boka viser George Harrison som en kontrastenes mann. Fotografiene veksler fra gatebilder i indiske byer til portretter av kjente racerbilister.

STORT ØYEBLIKK: I 1962 hentet John Lennon og George Harrison hver sin nye Gibson 160E-gitarer i musikkforretningen Rushworth's.
STORT ØYEBLIKK: I 1962 hentet John Lennon og George Harrison hver sin nye Gibson 160E-gitarer i musikkforretningen Rushworth's. Vis mer

Harrison var dypt fascinert av motorsport og ble godt kjent med stjernen Jackie Stewart, snakker om sammenhengen mellom gitarspilling og bilsport. Forskjellen er ifølge Stewart at en racerbilist «beveger seg så nær døden».

«Life of Brian» I 1999 ble Harrison og kona angrepet med kniv av en sinnsforvirret fan, et overfall som ifølge sønnen Dhani kostet flere år av farens liv.
De siste åra han levde var Harrison en ivrig gartner.

Hva han enn gjorde, gikk han helt opp i det. Phil Spector sier at han var «mer enn en perfeksjonist».

Harrisons dype forhold til India begynte med fascinasjonen for sitarmesteren Ravi Shankar - «den første musikeren som imponerte meg».

Med i filmen er også Eric Idle fra Monty Python's Flying Circus. Da alle sponsorer sviktet komigruppas prosjekt «Life of Brian», dukket Harrison opp som en reddende engel.

NYTT HJEM: George i hagen ved Friar Park, godset han kjøpte i 1970. Det var her en mann i 1999 brøt seg inn i huset og angrep George og Olivia med kniv. 29. november er det ti år siden George Harrison døde av kreft.
NYTT HJEM: George i hagen ved Friar Park, godset han kjøpte i 1970. Det var her en mann i 1999 brøt seg inn i huset og angrep George og Olivia med kniv. 29. november er det ti år siden George Harrison døde av kreft. Vis mer

Han opprettet et eget filmselskap og sørget for de fire millioner dollarene som skulle til. Han ville rett og slett ikke gå glipp av denne filmen, forteller Idle.

- Han betalte det som må kunne kalles verdens dyreste kinobillett.

IVRIG FOTOGRAF: I 1963 besøkte George søsteren sin i Amerika. Han hadde ofte med seg et 8 med mer-kamera. Mange av opptakene hans er brukt i den nye filmen.
IVRIG FOTOGRAF: I 1963 besøkte George søsteren sin i Amerika. Han hadde ofte med seg et 8 med mer-kamera. Mange av opptakene hans er brukt i den nye filmen. Vis mer