FILANTROP: Å donere over 23 milliarder kroner er få forunt å kunne gjøre. George Lucas både kan og gjør det. Foto: ERIC RISBERG/AP
FILANTROP: Å donere over 23 milliarder kroner er få forunt å kunne gjøre. George Lucas både kan og gjør det. Foto: ERIC RISBERG/APVis mer

George Lucas har solgt selskapet sitt Lucasfilm

Nå gir han bort milliardene han får av Disney.

(Dagbladet): Lucas som er best kjent som mannen bak Star Wars har nå solgt selskapet sitt, Lucasfilm ltd, det skriver Huffington Post.

Salgssummen skal ha vært på svimlende 4,05 milliarder dollar, eller i overkant av 23 milliarder kroner.

- I 41 år har brorparten av tiden og pengene mine gått inn i selskapet. Når jeg nå starter på et nytt kapittel i livet, er det tilfredsstillende at jeg har mer tid og ressurser til filantropi, sa Lucas til Hollywood Reporter.

Gir til utdanning Det er ikke klart hvordan pengene skal fordeles, eller hvilke organisasjoner som vil nyte godt av dem, men Lucas vil donere pengene til utdanningsformål.

Hollywood Reporter spekulerer i at i alle fall organisasjonen Edutopia, som han sitter som styreleder i og som er en del av George Lucas Educational Foundation, får en del av pengene.

Utdanning er med andre ord noe som står Lucas' hjerte nær, og han har tidligere uttalt følgende.

- Jeg tilegner mesteparten av rikdommen min til å bedre utdanning. Det er nøkkelen til menneskehetens overlevelse. Vi må planlegge for framtiden, og det første steget begynner med de sosiale, følelsesmessige og intellektuelle verktøyene vi tilbyr våre barn. Som mennesker er vårt beste verktøy for å overleve, vår evne til å tenke og å tilpasse oss. Som lærere, historieforteller og kommuniserende mennesker, er det vårt ansvar å fortsette å gjøre dette.

I godt selskap Lucas er ikke den eneste som har valgt å donere svimlende summer. Bill Gates og Warren Buffet har samlet gitt over 45 milliarder dollar av sine enorme formuer, George Soros har gitt vel åtte, ifølge Forbes.

Carlos Slim Helu, som antas å være verdens rikeste i øyeblikket, har i likhet med Lucas donert vel fire milliarder dollar så langt og fortsetter stadig.

Her hjemme er det bergenseren Trond Mohn som er best kjent for sin giverglede. Tidligere i år kom det fram at å gi ikke alltid er like lett. Advokater som representerer en ikke navngitt konkurrent til har sett seg lei på at Mohn velger Siemens-maskiner når han donerer.

GIR MYE: Bill Gates og Warren Buffet har sagt de vil donere mesteparten av formuene sine til veldedighet. Så langt har de donert over 45 milliarder dollar til sammen. AFP PHOTO/Nicholas ROBERTS
GIR MYE: Bill Gates og Warren Buffet har sagt de vil donere mesteparten av formuene sine til veldedighet. Så langt har de donert over 45 milliarder dollar til sammen. AFP PHOTO/Nicholas ROBERTS Vis mer