DEBATT

Debatt: Kina

George Orwell som Kinas læremester

Som George Orwell sa: «Den som kontrollerer fortida kontrollerer framtida. Den som kontrollerer nåtida kontrollerer fortida».

TOTAL KONTROLL: Ansiktsgjenkjennelse er et nytt steg mot total kontroll i Kina. Kvinnen på bildet blir gjenkjent når hun betaler i et ubemannet supermarked i Yantai i Kina. Du henter produktet i butikken og betaler automatisk. Foto: Tang Ke / Zuma Press / NTB Scanpix
TOTAL KONTROLL: Ansiktsgjenkjennelse er et nytt steg mot total kontroll i Kina. Kvinnen på bildet blir gjenkjent når hun betaler i et ubemannet supermarked i Yantai i Kina. Du henter produktet i butikken og betaler automatisk. Foto: Tang Ke / Zuma Press / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Selv Orwell hadde ikke fantasi til å forestille seg omfanget av dagens digitale kontrollsystemer. Men han ga oss begrepene som setter oss i stand til å tenke oss hvilken verden vi har i vente når vårt mentale indre invaderes av en tyrannisk stat. Som i Kina i dag.

Storebror O’Brien (figur i Orwells «1984», red. anm.) besøkte Beijing i sommer. Der hadde han mye å lære. Først fikk Cambridge University Press merke regimets pust i nakken. Etter kinesisk press fjernet forlaget ca. 300 artikler fra sin kinesiske website, stoff fra forlagets China Quarterly. Det dreide seg om artikler så langt tilbake som til 1960 – med emner som Maos «store sprang» i 1958, kulturrevolusjonen i 1966, opptøyene på Tiananmen i 1989 og den mildt sagt tvetydige arven etter Mao, en av det 20. århundrets verste massemordere.

Cambridges vedtak utløste brede protester. I august rapporterte Washington Post om renselseskampanjen. «Kinas avskyelige manipulasjon av historien infiserer Vesten» var overskriften. Etter reaksjonen snudde forlaget, forsvarte akademisk frihet og plasserte artiklene tilbake på nettet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer