Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«George var som en lillebror for meg»

ABBEY ROAD i London (Dagbladet): Yesterday i Abbey Road. George Harrison tapte kampen mot kreften, men vil for alltid være en Beatle. Da nyheten om hans død ble kjent, tok fansen veien til det berømte studioet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

George Harrison (1943-2001)

Her la de ned røde roser og hvite liljer, i en siste hilsen til den stille av The Fab Four.

George Harrison var aldri komfortabel med det hysteriet som oppsto rundt verdens første supergruppe. Først og fremst var han musiker, kjendisdelen av det hele fant han seg aldri til rette med. En av de få i verden som vet hvordan det er å leve som en eks-Beatle, er Paul McCartney.

- Jeg traff ham for et par uker siden. Han var svært sjuk, men vi lo og hadde det hyggelig. George hadde en utpreget sans for humor. Nå vil jeg tenke på alt det fantastiske vi hadde sammen. Han var som en lillebror for meg, fortalte en sorgtung McCartney til pressen i går.

- Musikken hans vil leve for alltid. Han var en stor mann. Jeg er svært trist, sa sir Paul.

Det kom ikke som noe sjokk at George Harrison døde bare 58 år gammel. Han har kjempet mot kreften i lang tid. Omgitt av kona Olivia og sønnen Dhani (24) sovnet han inn torsdag hjemme hos vennen Gavin De Becker i Los Angeles.

Kreftsyk

- George forlot denne verden slik han levde i den, gudsbevisst, fryktløs for døden og i fred, omgitt av familie og venner, het det i en uttalelse fra familien.

Med Harrisons død er halve Beatles borte, gruppa som er en grunnstein i den moderne britiske kulturarven. På øyriket stoppet alle, fra statsminister og dronning til kulturelite og fans, opp for å hedre musikeren. Den siste novemberdagen var kledd i sorgens slør, 40 år med musikkhistorie strømmet ut over eteren i alle kanaler.

Trist Blair

Statsminister Tony Blair, mindre kjent som gitarist i Ugly Rumours, var på vei til et møte med sin irske kollega Bertie Ahern da han fikk nyheten.

- Vi vokste opp med Beatles. Harrison var ikke bare en stor musiker og kunstner, han gjorde også en enorm veldedighetsinnsats. Han vil bli dypt savnet av mennesker i hele verden, sa Tony Blair.

Fra Buckingham Palace kom denne uttalelsen fra dronning Elizabeth:

- Dronningen var svært trist over å høre nyheten, het det. Under vaktskiftet ved slottet ble det spilt en Beatles-medley.

Utenfor det legendariske studioet i Abbey Road samlet fans og pressefolk seg fra tidlig på dagen. Folk gikk vemodig over det berømte fotgjengerfeltet som er avbildet på coveret av albumet «Abbey Road» fra 1969, der George går bakerst i jeansbukse og skjorte...

- Jeg reiste til London for å gå i Beatles' fotspor. I dag morges våknet jeg til den triste nyheten, sier Colin Rickenbeck fra New York til Dagbladet. 44-åringen har vært fan fra han var sju år gammel.

Geraldine Hiorns vokste opp med Beatles. I går tok hun med seg datteren Diana til Abbey Road for å hedre Harrison.

- George er død. La oss dra og ære ham, sa jeg til datteren min.

Halv stang

Ringo Starr var også svært preget av den triste nyheten.

- George var en av mine beste venner. Jeg var svært glad i ham og vil savne ham dypt, het det i en uttalelse fra den tidligere trommeslageren i Beatles.

Liverpool flagget på halv stang. Folk strømmet til rådhuset og Beatles-museet for å hedre en av byens store sønner. Det skal holdes minnegudstjeneste for Harrison i hjembyen, men tidspunktet er ennå ikke bestemt. All things must pass...

BEATLES-KOLLEGA: En sørgende Paul McCartney møtte pressen utenfor sitt hjem i går.Foto: TIM OCKENDEN/Scanpix

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!