GODE DAGER: Forhenværende president George W. Bush dyrker terrengsykling. Onsdag 6. juli fylte han 70 år. Foto: NTB Scanpix
GODE DAGER: Forhenværende president George W. Bush dyrker terrengsykling. Onsdag 6. juli fylte han 70 år. Foto: NTB ScanpixVis mer

George W. Bush er 70 år og like blid

Han ler hele veien til Crawford, Texas.

Kommentar

Samme dag som Tony Blair ble pisket for sin medvirkning til Irak-invasjonen feiret George W. Bush sin 70-årsdag med en sykkeltur i selskap med krigsveteraner. Datteren hans, Jenna Bush Hager, sendte en begeistret Twitter-hilsen: «Happy 70th to my old man. Glad you're spending the day with those you admire, doing what you love. We love you.»

Tilfeldighetene ville at Ws 70-årsdag ble «feiret» på en noe annen måte på den andre siden av Atlanteren. I London la Irak-kommisjonens leder John Chilcot fram sin 12 bind tykke rapport om Storbritannias deltakelse i Irak-krigen. Det har tatt sju år å ferdigstille rapporten som angivelig er på 2,6 millioner ord. Chilcot holdt en halvtimes presentasjon der han nevnte navnet «Blair» ca. en gang i minuttet, ifølge tilhørerne.

Mest drepende for tidligere statsminister Tony Blair og hans ettermæle er kanskje brevet han sendte til daværende president i USA, George W. Bush, i juli 2002. «Jeg er med deg, uansett,» skrev han om den kommende invasjonen i Irak. I en to timer lang tale etter Chilcots kritiske kommentarer uttrykte Blair sorg og beklagelse overfor krigens ofre og deres pårørende. Men ingen anger. I Londons gater gikk demonstranter med slagord og krav om at Tony Blair stilles for riksrett.

Samtidig, på en ranch i Crawford Texas, bruker den tidligere cowboypresidenten dagene på å dyrke hobbymaling eller terrengsykling med soldatvenner. Som tilfellet er med alle tidligere amerikanske presidenter, er også George W. Bush' ettermæle på stigende kurs. I motsetning til tilfellet Tony Blair, er det ingen som roper på riksrett for Ws deltakelse i Irak-krigen. Enda det var hans krig.

Som spaltisten Trevor Timm påpekte i The Guardian etter Chilcot-rapporten: «Den tidligere amerikanske presidenten som har det største ansvaret for den utenrikspolitiske katastrofen har levd et fredelig liv etter at han gikk av.» Riktignok medførte en gransking i Senatets etterretningskomité i 2008 kritikk mot CIA og Bush-administrasjonen for feil og manipulering av etterretningsmateriale. Men alt dette førte til var «et par dagers avisoverskrifter» og kategorisk benektelse fra Det hvite hus. Da Barack Obama overtok ble saken aldri fulgt opp.

Tony Blair, som på hjemmebane stadig blir omtalt som Bush' skjødehund i Irak-affæren, kan trøste seg med en ny Bush-biografi som tilfeldigvis utkom dagen før Chilcot-rapporten. Der skriver historikeren Jean Edward Smith: «Hvorvidt George W. Bush var det verste presidenten i amerikansk historie kommer til å bli diskutert lenge, men hans avgjørelse om å invadere Irak er utvilsomt den verste utenrikspolitiske beslutningen en amerikansk president noensinne har tatt.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.