Gerhard Heibergs ja

Når Gerhard Heiberg tar til orde for vinter-OL på Lillehammer, er det en idé som både er dårlig og dårlig timet. Det er nesten ikke til å tro at Gerhard Heiberg kommer med et slikt utspill nå.

DÅRLIG IDÉ: IOC-veteranen Gerhard Heiberg, her avbildet under OL i Rio i sommer, mener at Lillehammer burde arrangere et nytt vinter-OL. - Heiberg viser ikke annet enn at IOC og OL fortsatt dreier seg om pampevelde og at han har lite respekt for kostnadene olympiske leker har når han kommer med slike utspill i disse tider, skriver vår spaltist. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
DÅRLIG IDÉ: IOC-veteranen Gerhard Heiberg, her avbildet under OL i Rio i sommer, mener at Lillehammer burde arrangere et nytt vinter-OL. - Heiberg viser ikke annet enn at IOC og OL fortsatt dreier seg om pampevelde og at han har lite respekt for kostnadene olympiske leker har når han kommer med slike utspill i disse tider, skriver vår spaltist. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer
Meninger

Noen ideer er gode, andre er dårlige. Noen ideer fremmes på et dårlig tidspunkt, andre er godt timet. Når det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg i Dagbladet nå tar til orde for vinter-OL på Lillehammer for å redde de olympiske vinterlekene er det en idé som både er dårlig og dårlig timet. Sagt på en annen måte: det er nesten ikke til å tro at Gerhard Heiberg kommer med et slikt utspill nå.

Til Dagbladet sier Gerhard Heiberg at han tror tiden er moden for å ta en diskusjon – etter å ha ryddet noen «misforståelser» av veien, som han sier. Misforståelsene dreier seg om kostnadsbruken og pampeveldet. Timingen kunne ikke vært dårligere og uttalelsene viser at det norske IOC-medlemmet ikke tar alvoret som preger den olympiske bevegelse i disse dager. Den olympiske bevegelse er i ferd med å gå i oppløsning på grunn av kostnadssprekker, pampevelde og doping. Da hjelper det ikke å trekke ram OL-arrangøren fra 1994 som redningsplanke.

Samme dag som Dagbladet-oppslaget med Heiberg meldte Associated Press at brasilianske domstoler har beslaglagt alle verdiene til IOCs egen Olympic Broadcasting Services (OBS) fordi de hevder at brasilianerne som har jobbet for OBS ikke har fått betaling for arbeidet de har gjort. OBS er såkalt Host Broadcaster og har produsert alle tv-sendingene i Rio.

Samtidig vet vi at myndighetene i Brasil truet med at Paralympics måtte avlyses fordi de hadde brukt opp alle pengene på OL og at IOC i den forbindelse sa at det ikke skulle brukes flere offentlige midler i Rio. Derfor er det på grensen til frekt av Heiberg å love Lillehammer og Norge en milliard dollar i tilskudd for å arrangere leker på Lillehammer i 2026 før han som IOC-medlem har kommet med en eneste løsning på hvordan de økonomiske problemene dagens OL-arrangør har skal løses.

Agenda 2020 (IOCs reformprogram) har til nå vist seg som en gedigen fiasko. De nye søknadsprosedyrene for nye arrangører har vist seg mer lukket enn prosessene tidligere – og det er jammen godt gjort. Nå inviteres søkerbyer til en prosess som deles opp i forskjellige faser i håp om å ha flest mulig gode kandidater når beslutningen om vertsnasjon skal tas.

I september 2015 annonserte IOC at fem kandidater ønsket sommer-OL i 2024. Byene var Los Angeles, Rome, Paris, Budapest og Hamburg. Los Angeles ble kastet inn i siste liten fordi Boston trakk seg og senere har Hamburg trukket seg etter en folkeavstemning og Roma er i ferd med å trekke sitt kandidatur. Kampen om OL ser nå ut til å bli like fattigslig som kampen Oslo trakk seg fra og som Beijing vant foran Almaty, stikk i strid med alle intensjonene i Agenda 2020.

IOC-president Thomas Bach som var arkitekten bak Agenda 2020 har under OL i Rio frontet et flyktningelag og var i denne uken i New York for å ta imot hyllesten av FNs generalsekretær for dette tiltaket. Thomas Bach turte imidlertid ikke å dra til Paralympics som den første IOC-president siden lekene i 1984. Det er to grunner til at det ikke ble noen Paralympics-tur til Rio for den eller så Paralympics-vennlige presidenten.

For det første fordi Paralympics hadde utestengt Russland fra lekene på grunn av alle dopingavsløringene det siste året, et vedtak som IOC ikke turte å ta. Vedtaket om å utestenge alle russiske utøvere fra Paralympics provoserte Russland fryktelig, et land som nesten dikterer dagsorden til IOC-president Thomas Bach. Hvis han dro til Rio under Paralympics ville han garantert fått en oppstrammer av Vladimir Putin. Det ønsket han ikke.

Den andre grunnen – og kanskje den mest truende for IOC-presidenten personlig – er at en av hans nærmeste medarbeidere, og også en av OL-bevegelsens mektigste menn, Patrick Hickey ble arrestert i Rio sammen med flere andre personer, mistenkt for omfattende billettsvindel. I epostene som har lekket ut i denne saken er det mye som tyder på at Thomas Bach har visst hva som har foregått og derfor ønsket brasiliansk politi å avhøre IOC-presidenten om saken. Det turte ikke Thomas Bach og han har istedenfor funnet på mange unnskyldninger for ikke å møte opp i Rio for andre gang denne sommeren.

Rapportene fra Rio forteller at Paralympics var en langt større publikumssuksess enn OL. Samtidig kommer Brasil til å slite med negative økonomiske og sosiale konsekvenser av disse lekene i lang tid framover. Det er disse problemene Heiberg burde adressert for å vise at han ønsker en ny giv for OL. Ikke gå 32 år tilbake i tid.

Gerhard Heiberg viser ikke annet enn at IOC og OL fortsatt dreier seg om pampevelde og at han har lite respekt for kostnadene olympiske leker har når han kommer med slike utspill i disse tider.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.