Gerhard Helskog

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Nå lufter vi bikkja, snerret vaktgutta. Helskog hørte trusselen, han var skjelven, men hadde overtaket på motstanderen.

- KAMERA ER ET MEKTIG VÅPEN,

sier TV2-journalisten. - Når kamera ruller og går, tør ikke folk gå løs på deg.

Helskog liker fremdeles ikke å tenke på den dramatiske episoden da han avslørte useriøse vaktselskaper. Gutta i Norsafe Alarmstasjon var mest opptatt av å gå i barske uniformer og tjene lettvinte penger, og ble alvorlig mugne da Helskog dokumenterte arbeidsmetodene deres. Selskapet hadde blant annet sneket seg inn på brannvakta i Oslo for å lage stilige reklamebilder.

- Det var jævlig, men heldigvis gikk det bra.

Helskog har møtt verstinger på både to og fire bein, men han er ikke i tvil om hvem som er verst.

- Jeg liker ikke bikkjer, føler meg ikke trygg, innrømmer mannen som har pleid omgang med nynazister og torpedoer i embets medfør.

HELSKOG HAR UOFFISIELL

TV2-rekord i antall søksmål. TV2-karrieren har så langt ført til tre saker i byretten og to i namsretten. Helskog vant alle, blant annet søksmålet fra selfangerne etter at TV2 viste historien om Odd F. Lindbergs fangstrapport.

- Jeg har ikke tall på alle gangene folk har truet med å gå til sak. De fleste hører jeg aldri mer fra. Og jeg er altså ikke blitt dømt. Det rare er at jeg ikke bruker andre metoder nå enn da jeg jobbet i avis. Men TV virker sterkere. Lindberg-saken er den enkeltsaken som har engasjert Helskog mest. Både prinsipielt og menneskelig.

- LINDBERG-SAKEN

viser mangelen på ytringsfrihet i sin verste konsekvens. Det er viktig at en mann som Lindberg får lov til å snakke. Vi gikk mange runder i retten med den historien, og etter hvert gikk saken over fra å handle om sak til å handle om et menneske. Odd F. Lindberg og hans familie er jaget i Norge, det kan det ikke være tvil om.

- Er dere venner i dag?

- Ikke venner, men jeg liker ham godt. Det er mer interessant å prate med opposisjonelle outsidere enn å gå i stortingsrestauranten.

HELSKOG ER PEN I TØYET,

høflig og ordentlig. Som de sier i reklamen: Han følger med i tiden og forventer effektivitet. Det er ikke vanskelig å se for seg konfirmanten som fikk frilansoppdrag i Østlandets Blad. 14-åringen kjøpte kamera for konfirmasjonspengene og innledet karrieren med å ta toget til Sanitetskvinnenes årsmøte på Ås.

- Jeg begynte som fotograf, for jeg kunne ikke stave. Brukte ungdommen på å lære meg norsk. Men jeg kan ennå ikke fordra å skrive. For øvrig er sanitetskvinnene uvurderlige for en lokalavis.

Helskog har sans for Harald Eias journalistparodi i «Åpen Post».

- DRITMORSOM!

Det er en hårfin grense mellom å være seriøs og pompøs, flirer han.

Denne høsten har Helskog effektivt nok satt to babyer til verden. En journalistisk og en liten kraftkar på 4,4 kilo. I kveld er det premiere på dokumentarmagasinet «Rikets tilstand» på TV2. Junior tok styringa og kom til verden forrige mandag, hele 15 dager etter termin. Slikt skaper krøll i pappas sendeskjema. Storesøster Miriam på to år skal også ha sitt.

- Programmet er heldigvis ikke et soloprosjekt, men jeg innrømmer at jeg virkelig får prøvd meg. Jeg kjenner det i hodet... Mentalt er jeg hjemme hele tida. Jeg legger ingen avtaler før lunsj. De gangene Miriam og jeg går til barnehagen, nytter det ikke å stresse. Hvis hun bestemmer seg for å gå med paraply, har det ingen betydning at det ikke regner. Da er det bare å lete fram paraplyen.

LIBERALISTEN HELSKOG

meldte seg inn i statskirken igjen da han traff sin kone Hanne Skartveit. Han ville ha kirkebryllup. Skartveit er politisk journalist i VG, og like opptatt av statlige overgrep som ektemannen.

- Det er uproblematisk å være gift med en konkurrent. Stort sett er det en fordel. Vi prater om det meste, men holder kjeft hvis det er saker som kan overlappe. Jeg er kjempestolt av Hanne. Det siste hun gjorde før hun gikk ut i svangerskapspermisjon, var å kle av fylkeskommunen. Hun dokumenterte pengesløsinga. Den saken skulle jeg gjerne ha laget selv.

Helskog nøler nå. Den nybakte tobarnspappen er stolt som alle haner, men samtidig vil han skjerme familien.

- Jeg stiller ikke opp for ukeblader med kone og unger. Jeg beskytter min private verden. Hjemme vil jeg kunne slappe av og dasse rundt i olabukser. Det er godt å ha et sånt sted. Familien er det beste som har hendt meg.

«RIKETS TILSTAND»

skal ifølge forhåndsreklamen bli et politisk ukorrekt dokumentarmagasin om makt og maktens håndhevere. Gerhard Helskog har med seg Tonje Steinsland, Svein Torgersen og Morten Møller Warmedal for å grave fram dritt fra det norske samfunnslivet.

- Har du selv makt?

- Ja, det er klart. Jeg har muligheten til å velge informasjon som når en halv million seere. Og i motsetning til departementsrådene vet jeg at jobben min blir gransket av tv-anmelderne dagen etter.

Gerhard Helskog hadde en plan. For fire år siden sa han til Dagbladet at målet var å fortsette med tv og å bli far. Nå har han to barn, og millioner i lomma til å lage ny dokumentarserie på TV2.

- Det måtte bli politikk eller journalistikk. Og jeg fant ut at det var bedre å gjøre noe enn å bare prate om det. Som journalist kan du faktisk være til nytte for mennesker. Det kan høres trøtt, alvorlig og 17. mai-aktig ut. Men sånn er det.

Dermed gikk landet glipp av en ny programleder i underholdningsbransjen.

- Som 26-åring tok jeg et valg. Jeg var blitt kjent, jobbet på tv, hadde vært med på å lage et underholdningsprogram som fikk Amanda-pris. Jeg ble dynget ned av smigrende tilbud, og det var lett å bli beruset av tant og fjas. Jeg brøt tvert av. Kuttet ut underholdningsjobbinga og gjorde ferdig studiene. Men det kunne gått andre veien.

- Jeg kunne endt opp som en tullebukk foran en glittergardin.

Gerhard Helskog

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer