Geri tar næring rett i blodet

LONDON: Den tidligere Spice Girl-jenta Geri Halliwell lever på en streng diett for å holde kroppen slank. Superstjernen sørger for energitilskudd ved å få sprøytet en spesialcocktail av vitaminer direkte inn i blodet. Ernæringseksperter advarer mot den nye trenden.

Rett i koppen er ikke bra nok for Geri Halliwell. Nå skal næringa rett i blodet. Derfor har hun ansatt en privat sjukepleier som hjelper henne med å sprøyte de spesielle vitaminblandingene inn i blodsystemet.

- Det er riktig at Geri for tida tar regelmessige sprøyter med en cocktail av vitaminer for å få ekstra energi. Hun har en svært hektisk arbeidsplan om dagen. For øvrig er hun i bedre form enn noen gang, uttalte artistens talskvinne til London-avisa Evening Standard i går. Halliwell er for tida opptatt med å lansere sin siste plate «Scream If You Wanna Go Faster». Dessuten gjør artisten en innsats for Tony Blair ved å være Labours nye ansikt i deres reklamefilm nå før valget.

Svært farlig

Personer med spiseforstyrrelser og folk som lever på strenge dietter, får som regel for lite energi.

- Det er svært farlig å få for lite energi, og da hjelper det ikke bare med vitaminer og mineraler. Kroppen trenger mat, ellers greier den ikke å opprettholde normale kroppsfunksjoner. Den holder seg ikke frisk bare på vitaminer, sier klinisk ernæringsfysiolog Ingunn Bergstad ved Aker sykehus. Hun har ikke hørt at denne metoden brukes i Norge.

Populære sprøyter

Ernæringseksperter advarer mot den nye trenden. Vitaminsprøytene skal være svært populære i USA.

- Ved en fettfattig diett tar ikke kroppen opp de fettoppløselige vitaminene A, D, E og K på en skikkelig måte. Derfor vil enkelte som lever på et slikt kosthold lide av vitaminmangel, forklarer ernæringsekspert Claire MacEvilly ved det britiske ernæringsrådet til Evening Standard.

MacEvilly er redd for at USA-moten skal slå an i Storbritannia også. Hun karakteriserer sprøytene som en ekstrem og farlig trend, og advarer på det sterkeste mot bivirkningene når en får overdoser av disse vitaminene som ikke løser seg opp i kroppen.

- Kvalme, neseblødning, synsforstyrrelser, tørr hud, leverskader, vekttap og varige skader på nyrene er bieffekter som kan oppstå. I de mest ekstreme tilfellene kan det være dødelig, sier MacEvilly.

Informasjonsmedarbeider Margareth Opstad i Rådgivning om Spiseforstyrrelser reagerer med avsky når hun hører om Halliwells nye kur.

- Dette er ingen løsning på en spiseforstyrrelse, bare en understrekning av at hun er syk. Som ledd i en behandling kan det være nyttig med vitamintilskudd, men slike sprøyter har ingenting med å være frisk å gjøre. Det er helt hårreisende, og det er skremmende at noen vil være med på å lage og sprøyte inn en slik vitamincocktail, sier Opstad.

2001: Geri slik hun ser ut i dag.Foto: SCANPIX