Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Geriatrisk og velsmurt i rommet

Ve den som vil nekte Clint Eastwood en pensjonisttur i verdensrommet. Bruce Willis har jo for lengst vært der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruce ofret rutinert livet for oss alle i «Armageddon». Nå tar et old boys-lag bestående av Eastwood, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland og James Garner opp hansken og slår Willis på hjemmebane med liv og lyst.

«Space Cowboys» er et Eastwood-produkt fra a til å, og ingen kan frata ham hans karisma av barsk tilstedeværelse.

Han er også svært begrenset. Spagettiwesternregissøren Sergio Leone skal ha sagt at Clint har to uttrykk: Et med hatt og et uten. Monoton, altså, både i mimikk og replikkføring - nå med eller uten romhjelm.

Forfriskende

Men samlet utgjør herrene et forfriskende reiseselskap, med skeive smil, avslappet samspill og selvironi nok til å blotte sin fysiske alderdom. I ungdommen var de testpilotene i Team Daedalus og måtte se seg slått av en sjimpanse i kampen om å dra ut i rommet.

40 år etter får en russisk satellitt systemsvikt og kan bare repareres av den som laget styringsmekanismene - Frank Corvin alias Clint.

Hvorfor et amerikansk system befinner seg i et russisk romfartøy er en av filmens mange intrigevendinger, når den smått om senn kommer forbi en langvarig innledning.

Bred appell

En uhyre velberegnet film. Du har guttenes kamp mot skurken i NASA-systemet, den lille konflikten innad i laget mellom Clint og Tommy Lee, sistnevntes kanskje håpløse romanse med en NASA-ingeniør, rivningen mellom unge og gamle, troverdig elegante romeffekter og en dramatisk, helt spinnvill slutt. Snakk om å favne begge kjønn fra sju til 70.

Legg til lommetørklefaktoren, og du har et i overkant velsmurt publikumsfrieri. Men Hollywood frir nå skamløst forlokkende.

Se Dagbladet.no sin presentasjon av Clint Eastwood og stem frem din Clinter\'n favoritt

<B>PÅ SJARMØRETAPPE: </B>James Garner, Tommy Lee Jones, Clint Eastwood og Donald Sutherland drar med liv og lyst ut i rommet og beviser at de gamle er eldst!