Gerilja-angrep fra lokalet

HALDEN (Dagbladet): - Det er ikke sikkert at du spiller køntri om du har på deg en cowboyhatt, søø, brøler gutta i Onkel Tuka, Østfold-bandet som har skapt sin egen musikksjanger: Geriljagress.

- Og det er ikke bare bart og ragger-biler her i Halden lenger, søø, forteller gutta idet vi går ut fra «Konservativen». Et slitent hus fra 1700-tallet, som gutta har brukt som lokale for innspilling av videoen til «Henta av Gud». Vi må ut, for Dagbladet vil ha bilde av gutta ute i høstgatene.

Krise!

Bandets varemerke, mandolinen «Lille Mari», er selvsagt på plass på magen til Kjell Pop, som Kjell Johnsen aller helst vil bli kalt. Men plutselig er ikke selve grunnelementet for bluegrassen der lenger. Kjell Pop slår ut med armene. «Den lille gitaren» ligger på asfalten foran et totalt lamslått band. Den er brukket. Og dette skjer midt under innspilling av video og flere konserter for bandet.

- Bittert, men det er nå enda bra den knakk ved halsen, da, sier Nils Tempo, som Nils Olsen insisterer på å bli kalt.
Mandolinens eier, Kjell Pop, sliter med å finne ord som kan beskrive følelsen godt nok, men han forsikrer at mandolinen skal repareres raskt. Allerede i morgen spiller bandet på Gamla i Oslo - som oppvarmingsband for Hedningarna. Og da skal «Lille Mari» være med - hel...

Selv om mandolinen har fått seg en alvorlig knekk, ser de fire tidligere folkrockerne i Rovers samt en mer punk-influert gitarist lyst på sin skivedebut med Onkel Tuka. Video er allerede under produksjon av låta «Henta av Gud».

Fastkjørt

- Som liten gutt var jeg livredd for å bli henta av Vår Herre. Jeg tenkte med gru på om det ville skje mens jeg spilte fotball og var i angrep. Tenk hvis han da plutselig kom og tok meg fysisk med. Du forstår at jeg var redd? spør vokalist Håkon Ohlgren (28), tidligere sentral i Rovers. Et band som han og Lars Ivar Borg (26), Chris Nilsen (33) og Kjetil Johnsen (31) følte seg helt fastkjørt med og i, og derfor brøt ut av. De hentet inn Nils Olsen (23) og kvernet sammen sjangrene: folk, bluegrass, rock, punk og litt pop til noe de selv kaller for geriljagress. En sjanger der de angriper låtene raskt - og trekker seg like fort ut av. Akkurat som en gerilja.

Enkelt og rufsete og tøft har det blitt, mener i alle fall karene selv, som fikk platekontrakt før de visste ordet av det. Og nå er innspillinga av skiva i gang, men den kommer først til våren. Og i hvert fall ikke før «Lille Mari» er hel igjen...