KOMMENTARER

Gerilja-krigen om Catalonia

Catalonia skal ikke ha folkeavstemning om uavhengighet fra Spania 9. november, men et rådslag «med stemmesedler og urner». Hva er nå dette?

FORVIRRENDE: Regjeringssjefen i Catalonia, Artur Mas, forsøkte å folklare at det ikke blir folkeavstemning, men likevel et rådslag hvor velgerne med stemmesedler og urner får uttrykke sitt syn på katalansk uavhengighet i et pressemøte i Palau de la Generalitat i Barcelona. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Albert Gea
FORVIRRENDE: Regjeringssjefen i Catalonia, Artur Mas, forsøkte å folklare at det ikke blir folkeavstemning, men likevel et rådslag hvor velgerne med stemmesedler og urner får uttrykke sitt syn på katalansk uavhengighet i et pressemøte i Palau de la Generalitat i Barcelona. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Albert Gea Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Splid og villrede preger de fire partiene som kjemper for å avholde folkeavstemning om uavhengighet for Catalonia, der de ser ut til å ha løpt inn i ei blindgate. Presidenten i Generalitat, den katalanske regjeringssjefen, Artur Mas, måtte under et spent og stormfylt møte mellom de fire partiene mandag, som varte fra middag til midnatt, innrømme at det ikke er mulig å holde folkeavstemning nå.

Grunnlovsdomstolen i Spania satte 29. september midlertidig til side deler av en katalansk lov om folkeavstemning og et dekret som Mas hadde undertegnet to dager tidligere, som sammenkalte velgerne til folkeavstemning 9. november. Parlamentet i Catalonia hadde tidligere vedtatt to spørsmål til velgerne: «Ønsker De at Catalonia skal bli en stat? Hvis ja, ønsker De at Catalonia skal være en uavhengig stat?»

Det kan ta år før Grunnlovsdomstolen avsier en endelig kjennelse. Men ifølge Grunnloven er det bare Spanias regjering som kan utlyse folkeavstemning, og da må alle velgerne i hele landet kunne delta.

Det ville bli vanskelig, innså Mas, å få offentlige funksjonærer og politifolk til å gjennomføre ei ulovlig folkeavstemning. Et flertall av velgerne, også den konservative Mas, ønsker å holde seg innenfor lovens rammer. Bare 23 prosent av katalanerne ønsker å avholde folkeavstemning, mens 45 prosent ber myndighetene i Catalonia om å bøye seg for domstolen, ifølge ei meningsmåling fra 5. oktober.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer