Geriljakrig i kyberrommet

Vil du stanse Wikileaks, må du skru av nettet.

WIKILEAKS-VERT? Nettoperatøren Bahnhof i Sverige, med forbindelser til det svenske Piratpartiet, sies å være en av vertene for Wikileaks' database. Nå går verdens nettpirater i krigen for Wikileaks, sammen med resten av nettets undergrunn. Foto: BAHNHOF
WIKILEAKS-VERT? Nettoperatøren Bahnhof i Sverige, med forbindelser til det svenske Piratpartiet, sies å være en av vertene for Wikileaks' database. Nå går verdens nettpirater i krigen for Wikileaks, sammen med resten av nettets undergrunn. Foto: BAHNHOF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det hevdes at WikiLeaks har innholdet sitt (i det minste én kopi av det) på tjenermaskiner i den atomsikre fjellbunkeren til den kommersielle nettleverandøren Bahnhof i Stockholm. Bahnhof skal ha forbindelser til det svenske Piratpartiet, som igjen har bånd til miljøet rundt Pirate Bay. Tidligere skal WikiLeaks ha hatt databasen hos webhotellet PRQ, som ble drevet av Gottfrid Svartholm og Fredrik Neij, to av de dømte Pirate Bay-bakmennene.

AT MILJØER som av enkelte betraktes som opphavsrettens og kulturøkonomiens banemenn, nå kan se ut til å være i frontlinjen for WikiLeaks og det frie ord, er kulturelt og politisk interessant, og sikkert en smule forvirrende for dem med de mest svart-hvite oppfatningene av hvem som er helter og skurker i den digitale kulturen.Det er også dårlig nytt for de mektige kreftene som fører krig i kyberrommet mot Julian Assange og hans folk.

KRIGEN FØRES langs flere fronter. Først fant samarbeidspartnere som Amazon (vertsmaskiner) og PayPal (betalingsløsning) det plutselig helt umulig å samarbeide med WikiLeaks.

Det spekuleres i om amerikanske myndigheter ikke har bare har øvet press på WikiLeaks' tidligere samarbeidspartnere, men også kan være direkte involvert i såkalte DDoS (distributed denial of service)-angrep på WikiLeaks. Et DDoS-angrep innebærer at en nettjeneste bombarderes med så mange forespørsler at den bryter sammen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer