Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Geriljakrig i kyberrommet

Vil du stanse Wikileaks, må du skru av nettet.

WIKILEAKS-VERT? Nettoperatøren Bahnhof i Sverige, med forbindelser til det svenske Piratpartiet, sies å være en av vertene for Wikileaks' database. Nå går verdens nettpirater i krigen for Wikileaks, sammen med resten av nettets undergrunn. Foto: BAHNHOF
WIKILEAKS-VERT? Nettoperatøren Bahnhof i Sverige, med forbindelser til det svenske Piratpartiet, sies å være en av vertene for Wikileaks' database. Nå går verdens nettpirater i krigen for Wikileaks, sammen med resten av nettets undergrunn. Foto: BAHNHOF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevdes at WikiLeaks har innholdet sitt (i det minste én kopi av det) på tjenermaskiner i den atomsikre fjellbunkeren til den kommersielle nettleverandøren Bahnhof i Stockholm. Bahnhof skal ha forbindelser til det svenske Piratpartiet, som igjen har bånd til miljøet rundt Pirate Bay. Tidligere skal WikiLeaks ha hatt databasen hos webhotellet PRQ, som ble drevet av Gottfrid Svartholm og Fredrik Neij, to av de dømte Pirate Bay-bakmennene.

AT MILJØER som av enkelte betraktes som opphavsrettens og kulturøkonomiens banemenn, nå kan se ut til å være i frontlinjen for WikiLeaks og det frie ord, er kulturelt og politisk interessant, og sikkert en smule forvirrende for dem med de mest svart-hvite oppfatningene av hvem som er helter og skurker i den digitale kulturen.

Det er også dårlig nytt for de mektige kreftene som fører krig i kyberrommet mot Julian Assange og hans folk.

KRIGEN FØRES langs flere fronter. Først fant samarbeidspartnere som Amazon (vertsmaskiner) og PayPal (betalingsløsning) det plutselig helt umulig å samarbeide med WikiLeaks.

Det spekuleres i om amerikanske myndigheter ikke har bare har øvet press på WikiLeaks' tidligere samarbeidspartnere, men også kan være direkte involvert i såkalte DDoS (distributed denial of service)-angrep på WikiLeaks. Et DDoS-angrep innebærer at en nettjeneste bombarderes med så mange forespørsler at den bryter sammen.

Etter at nettadresser som wikileaks.com og wikileaks.org sluttet å respondere, dukket Wikileaks opp med den sveitsiske nettadressen Wikileaks.ch. WikiLeaks er fremdeles på nett, og det forandrer seg neppe med det første. Selve nettstedet er allerede speilet i mer enn fem hundre kopier over hele verden, slik at det bare skal en Twitter-melding til for å fortelle nettbrukerne hvor de skal gå, om en kopi tvinges i kne.

I TILLEGG får WikiLeaks støtte fra hackere som angriper organisasjonens motstandere digitalt, et fenomen blant andre NRKBeta har skrevet mer utfyllende om. Og, som ved den forrige lekkasjen av amerikanske forsvarsdokumenter fra krigen i Afghanistan, er hele Cablegate-materialet distribuert i en nedlastbar, kryptert fil som allerede er spredt til tusener av nettbrukere over hele verden via fildelingsnettverk som BitTorrent. Wikileaks har også sluppet en fil med en kopi av alt materiale organisasjonen har lekket siden 2006.

Du og jeg kan med andre ord opprette vår egen kopi av Wikileaks-databasen.

NOEN MENER uttrykket «informasjon vil være fri» kan føres tilbake til Thomas Jefferson eller til Abraham Lincoln. Men den første dokumenterte bruken stammer fra Stwart Brand på en amerikansk hackerkonferanse i 1984. Brand beskrev hvordan den teknologiske utviklingen gjør det stadig vanskeligere å begrense flyten av informasjon. Han ante knapt hvor rett han skulle få.

Da de ansvarlige bak The Pirate Bay ble dømt til ett års fengsel og bøter på flere titalls millioner kroner i Stockholm tingrett for medvirkning til brudd på opphavsretten, trodde mange i underholdningsindustrien at kampen mot verdens største fildelingstjeneste var vunnet. Men den viste seg å leve sitt eget liv, takket være en distribuert infrastruktur der tjenestens innhold og funksjonalitet er tilgjengelig via godt skjulte vertsmaskiner i flere land. Piratundergrunnen holder skuta flytende, lenge etter at kaptein og mannskap har hoppet over bord.

Lærdommen er enkel: Når noe som er viktig for tilstrekkelig mange først er på nett, forblir det på nett.

Vil du fjerne det, møter du digital geriljamotstand fra en usynlig, men høyt motivert og ekstremt kompetent motstander. Nettet har forrykket matbalansen mellom etablissement og undergrunn, mellom statsmakt og nettsamfunn.

Skal du vinne krigen mot nettets frihetskjempere, må du skru av internett, som The Guardians kommentator skriver.

KONFLIKTEN mellom WikiLeaks og organisasjonens mektige motstandere er ikke bare en kamp om kontrollen over sensitive dokumenter. Den første kjente digitale krigsoperasjonen av et visst format er en kamp om kontrollen med nettets sprengkraft.

Følg meg på Twitter.com/janomdahl

ATOMSIKKER: Her, i en atomsikker fjellbunker, ligger datasenteret Pionen i Stockholm. Foto: BAHNHOF
ATOMSIKKER: Her, i en atomsikker fjellbunker, ligger datasenteret Pionen i Stockholm. Foto: BAHNHOF Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!