Geriljakunstneren slo til igjen

Plasserte Guantanamo Bay-fange i Disneyland.

(Dagbladet.no): Bare et par uker etter at han kapret overskrifter med sitt Paris Hilton-stunt, har Banksy slått til igjen.

I helgen plasserte han en dukke, ikledd oransje fangedrakt og hette over hodet, i Disneyland i California. Dukken stod plassert på Big Thunder Mountain Railroad i flere timer, før den endelig ble fjernet.

Det melder street art-bloggen Wooster Collective.

Guantanamo

En talsmann for kunstneren sier ifølge BBC at kunststuntet var ment for å sette fokus på tilstanden til Guantanamo-fangene på Cuba.

I begynnelsen av september gikk den britiske kunstneren inn i et titalls platebutikker i England, med en bunke plater under armen. Platene inneholdt hans egne remikser av Paris Hilton-låter, med titler som «Why Am I Famous?», «What Have I Done?» og «What Am I For?».

I tillegg hadde han skiftet ut coverbildet med et bilde som forestilte en toppløs Paris med hundehode. Banksy snek platene inn sammen med de ekte Paris-platene, og en rekke intetanende kunder kjøpte derfor hans skiver i stedet. Stuntet fikk mye oppmerksomhet.

Dyremotiver

Banksy er opprinnelig fra Bristol, og er mest kjent for sin grafittikunst - ofte med dyremotiver.

- Grafitti handler om å gi de uten en stemme en stemme. Så jeg liker å male forskjellige ting jeg forestiller meg at dyr gjerne vil si, fortalte Banksy i et intervju med Dagbladet i 2003.

Tidligere har han også tagget «Mind the crap» på hvert eneste trappetrinn opp til Tate Gallery natta før kunstprisen Turner Prize skulle deles ut.

Banksy har også brutt seg inn i Bristol Zoo, der han skrev setningen «Kan jeg gå nå, vær så snill?» på elefantens mage.

Et av hans mest kjente motiver er en ape som holder et sandwich-skilt med teksten: «Laugh now, but one day we will be in charge.»

Under kan du se en video av Banksys gjennomføring av Paris Hilton-stuntet.

EN DUKKE I helgen plasserte Banksy en dukke, ikledd oransje fangedrakt og hette over hodet, i Disneyland i California.