Geriljakunstneren slo til igjen

Plasserte Guantanamo Bay-fange i Disneyland.

(Dagbladet.no): Bare et par uker etter at han kapret overskrifter med sitt Paris Hilton-stunt, har Banksy slått til igjen.

I helgen plasserte han en dukke, ikledd oransje fangedrakt og hette over hodet, i Disneyland i California. Dukken stod plassert på Big Thunder Mountain Railroad i flere timer, før den endelig ble fjernet.

Det melder street art-bloggen Wooster Collective.

Guantanamo

En talsmann for kunstneren sier ifølge BBC at kunststuntet var ment for å sette fokus på tilstanden til Guantanamo-fangene på Cuba.

I begynnelsen av september gikk den britiske kunstneren inn i et titalls platebutikker i England, med en bunke plater under armen. Platene inneholdt hans egne remikser av Paris Hilton-låter, med titler som «Why Am I Famous?», «What Have I Done?» og «What Am I For?».

I tillegg hadde han skiftet ut coverbildet med et bilde som forestilte en toppløs Paris med hundehode. Banksy snek platene inn sammen med de ekte Paris-platene, og en rekke intetanende kunder kjøpte derfor hans skiver i stedet. Stuntet fikk mye oppmerksomhet.

Dyremotiver

Banksy er opprinnelig fra Bristol, og er mest kjent for sin grafittikunst - ofte med dyremotiver.

- Grafitti handler om å gi de uten en stemme en stemme. Så jeg liker å male forskjellige ting jeg forestiller meg at dyr gjerne vil si, fortalte Banksy i et intervju med Dagbladet i 2003.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har han også tagget «Mind the crap» på hvert eneste trappetrinn opp til Tate Gallery natta før kunstprisen Turner Prize skulle deles ut.

Banksy har også brutt seg inn i Bristol Zoo, der han skrev setningen «Kan jeg gå nå, vær så snill?» på elefantens mage.

Et av hans mest kjente motiver er en ape som holder et sandwich-skilt med teksten: «Laugh now, but one day we will be in charge.»

Under kan du se en video av Banksys gjennomføring av Paris Hilton-stuntet.

EN DUKKE I helgen plasserte Banksy en dukke, ikledd oransje fangedrakt og hette over hodet, i Disneyland i California.