Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gervais mener mord-dokumentar fra Netflix bør få Nobelpris

- Den beste dokumentaren jeg har sett noen gang.

FAN: Den britiske komikeren Ricky Gervais (til venstre) innrømmer å ha «binge-watchet» den ferske Netflix-dokumentarserien «Making a Murderer», som tar for seg historien om Steven Avery (til høyre). Gervais er bare én av kjendisene som har latt seg imponere. Foto: Scanpix
FAN: Den britiske komikeren Ricky Gervais (til venstre) innrømmer å ha «binge-watchet» den ferske Netflix-dokumentarserien «Making a Murderer», som tar for seg historien om Steven Avery (til høyre). Gervais er bare én av kjendisene som har latt seg imponere. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): «Glem en Emmy eller en Oscar ....Making A Murderer fortjener en Nobelpris. Den beste dokumentaren jeg har sett noen gang.», skriver den britiske stjernekomikeren på sin Twitter-profil.

Gjennom ti episoder tar den ferske Netflix-dokumentarserien for seg den utrolige historien om Steven Avery.

Amerikaneren sonet 18 år for voldtekt før han ble renvasket, for så å bli siktet for bestialsk drap.

- Skremmende Gervais er langt fra den eneste som hyller «Making a Murderer».

Tv-personlighet Rosie O'Donnell er også blant dem som har benket seg foran skjermen den siste tida.

«DENNE DOKUMENTAR-SERIEN BURDE VÆRE OBLIGATORISK Å SE FOR ALLE AMERIKANERE!!!», skrev en entusiastisk O'Donnell på Twitter lille julaften.

Musikkjournalist, programleder og serieelsker Asbjørn Slettemark, er også en av dem som har latt seg forføre.

- Jeg synes det er en meget godt laget og fortalt dokumentar. Jeg var opprinnelig skeptisk til lengden, men den sjokkerende historien om Steven Avery rettferdiggjør ti episoder og ti timer, sier han til Dagbladet.

- Ricky Gervais mener blant annet at serien fortjener en Nobelpris, hva tenker du om den uttalelsen?

- Han håper dokumentarserien fører til konkrete konsekvenser for et rettssystem som har åpenbare feil, og at det fører til at myndighetene ser på både Avery-saken og andre tilsvarende saker. Avery-saken minner for øvrig litt om West Memphis Three-saken, hvor tre tenåringer ble dømt til livslange straffer for drap de ikke hadde gjort. Det er nok bare de mest offentlige sakene, så det er deprimerende å tenke på hvor mange Steven Avery-er som sitter fengslet rundt om i amerikanske fengsler. Det hjelper ikke dem med noen Nobelpris.

Skuespiller Paul Wesley, kjent fra tv-serien «The Vampire Diaries», er også en av dem som røper at han har brukt ti timer av romjula si på å se «Making a Murderer»:

«For en forbløffende og skremmende titt på vårt rettssystem.», twitret skuespilleren etter endt dokumentar-maraton.

Forhekset Wesleys skuespillerkollega Mindy Kaling er også bitt av basillen, og trekker paralleller til den populære krim-podcasten «Serial»:

«Making a murderer eller den første Serial? Jeg trenger å vite hvilken mord-ting jeg skal være besatt av. Takk».

Sangerinne Mandy Moore «kan. ikke. stoppe.» med å se på dokumentaren.


«Den er knusende men helt forheksende.», skrev hun på Twitter 21. desember.

Asbjørn Slettemark mener det er flere punkter som har ført til at så mange har latt seg imponere. 

- Historien er godt og grundig fortalt, med imponerende bruk av og tilgang på TV-klipp, opptak fra rettssak, intervjuer, forhør og alt annet som ligger i saksmaterien. Til tross for at dette er en offentlig sak, er den ikke veldig kjent, så den får et preg av den drøyeste krimhistorien du ser eller leser for første gang. Det er virkelig noe som er litt for vanlig å si, men virkeligheten trumfer av og til fiksjonen.

Investert Svenske Felix Kjellberg, bedre kjent som YouTube-fenomenet PewDiePie, dro sannsynligvis noen ekstra seere til tv-serien da han twitret følgende melding til sine 6,8 millioner følgere:

«Jeg har aldri følt meg så investert i et tv-show som Making a Murderer. Gå og se det!»

Alec Baldwin holdt ett øye på skjermen og ett på tastaturet da han så Netflix-serien.

Nettstedet Decider melder nemlig at skuespilleren live-twitret mens han så «Making a Murderer», som han omtaler som «den beste dokumentar-serien han har sett på flere år.»

Gode kritikker I tillegg til solid respons fra både kjente fjes og menigmann har serien fått god mottakelse fra anmeldere.


Underholdningsnettstedet Vulture framholder i sin anmeldelse at «Making a Murderer» holder et like høyt, og til tider kanskje høyere, nivå som sjangerforgjengerne «Serial» og «The Jinx».

The Atlantic skriver at serien kan ende med å overskygge sine forgjengere, ut fra det monumentale arbeidet som er lagt ned for å dokumentere det som kan framstå som planlagt justismord.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media