G.F. Handel: «Giulio Cesare»

Ny stor utgivelse av Handel-opera

CD: Sujettet likner til forveksling en såpeopera, med politiske og amorøse intriger i salig blanding, og minner om at tidligere tiders opera var siste skrik på underholdningsfronten i den helt store skala.

Men musikken minner oss også om at Handel var sin tids førende komponist, på en måte som både kunne bære oppe datidas såpeopera og holde på interessen musikalsk flere århundrer seinere. Vi snakker for anledningen om en av Handels store operasuksesser, «Giulio Cesare».

Den har aldri vært helt glemt, til forskjell fra mange andre av Handels gode operapartiturer. Men her kommer den i hvert fall, som den del av den store nye bølgen for Handel som operakomponist.

Verket varer i flere timer. Og likevel er det bare å gi seg over, til drama i stort og smått, og til arier, så vakre og så sørgmodige at du ønsker at de aldri ville ta slutt. Aldri har vel nivået i Handel-fortolkningen vært høyere, og slett ikke på hans egen tid.

Nok en gang er det Marc Minkowski og hans Musiciens du Louvre som står i spissen for et stjernelag av sangere, blant dem Marijana Mijanovic som Cesare og ikke minst Magdalena Kozená som Cleopatra, samt veteraner i Handel som Anne Sofie von Otter. Alle mestrer de nå denne tradisjonen til fullkommenhet, jeg er sikker på at Handel selv ville ha vært misunnelig.