Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gi barna digital kompetanse

Markedsføringen av familien er et lagarbeid! Slik får din familie en mer strømlinjeformet SoMe-strategi.

LYKKE: å vise fram barna for hverandre på sosiale medier noe av det viktigste du kan gjøre for å ha det godt med deg selv. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
LYKKE: å vise fram barna for hverandre på sosiale medier noe av det viktigste du kan gjøre for å ha det godt med deg selv. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Lykke handler i bunn og grunn om to ting. For det første må man reprodusere seg selv. Med andre ord må man skaffe seg barn. For det andre må man dele lykken med andre. Derfor er det å vise fram barna for hverandre på sosiale medier noe av det viktigste du kan gjøre for å ha det godt med deg selv.

Men en aktiv tilstedeværelse på sosiale medier kan være krevende. De mest kjente appene er tilpasset ulik bruk og ulike publikum. Snapchat er godt egnet for små hverdagsscener ment for de aller nærmeste, mens markering av bursdager og første skoledag bør eksponeres for en større omgangskrets på Facebook. Her er markedet for likes langt større.

Etter hvert som man blir kjent med de ulike appene, blir det lettere å bruke dem strategisk. Har man et særlig morsomt videoklipp av 3-åringen, er det for eksempel viktig å sette Facebook-innstillingen på «Offentlig» slik at videoen kan deles og har mulighet til å gå viralt. En viral internettvideo med sitt eget barn er noe av det flotteste en forelder kan oppleve.

Markedsføringen av familien er et lagarbeid! Både du og barna må derfor opparbeide dere digital kompetanse. Start tidlig med digital kompetanseutvikling hos dine egne barn, slik at man kan drive promoteringen i fellesskap.

Digital kompetanse kommer ikke av seg selv. Det må læres. Her er tre viktige grep du kan gjøre allerede i dag for å gi din familie en mer strømiljeformet SoMe-strategi:

1) Lær barna å gjenta tagninger på Snapchat. En scene fra skibakken eller en dialog ved kjøkkenbordet sitter ofte ikke på første forsøk. Vanlige feil er at fotografen svikter (det er lov å gjøre feil!!) eller at første replikk ikke blir med på opptaket. Da er det viktig at barna raskt innstiller seg på å gjenta scenen på en profesjonell måte, slik at snap’en blir så morsom og søt som overhode mulig. La barne studere inn replikkene på forhånd. Øv dere på å gjenta tagninger «sånn som man gjør i Hollywood».

2) Inngå årlige rammeavtaler for publisering på Instagram. Det er blitt et økende fokus på barns samtykke om publisering av bilder på Instagram. Selv om det er viktig å utvise forsiktighet, er det ikke til å legge skjul på at det å innhente samtykke hver eneste gang man skal poste en blinkskudd av poden er frustrerende byråkratisk. Inngå derfor rammeavtaler med barna dine, der de skriver under på at du kan publisere bilder av dem i ett år av gangen. Vilkårene for publisering kan selvfølgelige forhandles når avtalen utløper.

3) Tillat deg å redigere gullkorn som skal postes på Facebook. Barn sier utrolig mye morsomt, og det er ingenting som høster mer ros fra fjesbokvenner enn en munter frokostdialog. Men barns formulerer seg ofte i lange passasjer med mye stamming og fyllord. Tillat deg derfor å skrive om replikker slik at de får maksimal komisk timing. Og unngå for all del at barna krever sitatsjekk. I så fall risikerer du å redusere kvaliteten på posten, og utsetter publiseringstidspunktet unødig.

Lik og del!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media